Premieră: Primul rinichi funcţional realizat din celule stem

234

Cercetătorii japonezi au realizat o premieră medicală cu primul rinichi funcţional realizat din celule stem. Reușita indică spre un posibil viitor, în care organele pentru operaţiile de transplant ar putea fi crescute în laborator.

Cercetători din toată lumea studiază celule stem din diverse surse, de ani de zile, sperând să poată capitaliza abilitatea lor da a se transforma într-o varietate de tipuri de celule, care să trateze diverse boli. Iată că acum, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Yokohama, din Japonia, au reușit să creeze trei tipuri diferite de celule, care în mod natural se combină în formarea rinichiului la embrionul uman, scrie Reuters.

Celulele au crescut în laborator și au început să formeze structuri de celule care, mai târziu, se dezvoltă în organul complet. Fiecare structură, de câte 5 mm, a fost apoi transplantată la șoareci de laborator, unde s-au maturizat cu succes.

„Din câte știm noi, aceasta este prima dovadă care demonstrează crearea unui organ uman pornind de la celule stem pluripotente," scrie în raportul citat de Japan Times. Vor mai trece mulţi ani în care tehnica va trebui testată pe oameni și perfecţionată, dar această reușită este o dovadă importantă că acest concept funcţionează.