La final de an, sperăm ca următorul să fie mai bun. Futurologii se întrec în previziuni, dar nici cetăţenii simpli nu ezită să intuiască posibile variante. Pentru specialiști, megatendinţele sunt cele care, de regulă, permit anticiparea viitorului. Însă, chiar dacă se lucrează cu date știinţifice, ele pot genera o problemă, în sensul că pot duce la abordarea superficială a unor evenimente secundare, dar cu un potenţial de impact crescut.

Cum va arăta viitorul? Unii se lansează în ipoteze ciudate. Așa este previziunea futurologului Ray Kurzweil, cercetător pentru Google, care anticipează că toţi oamenii vor deveni cyborgi până în 2030. Vor fi parte umani, parte computere. Anul 2016 va contribui și el la această conversie a fiinţei umane. Previziunile lui Nostradamus nu dispar nici anul viitor din peisaj, anunţând a treia conflagraţie mondială. Evident, previziunile catastrofiste sunt și cele mai ușor de formulat.

În ipoteze cu privire la viitor se lansează și unele instituţii. Astfel, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, anul următor America riscă să se afunde din ce în ce mai mult în datorii, Obama neputând schimba situaţia. Aceasta va avea consecinţe globale, China devenind prima putere mondială. Asemenea previziuni prind contur sub ochii noștri. De exemplu, binecunoscutul futurolog Alvin Toffler anticipa cu ani în urmă că, în următoarele decenii, creștinismul se va extinde în partea de sud a globului, în timp ce musulmanii vor migra în număr mare în Occident, influenţând politicile guvernamentale și atitudinile politice. În prezent, aceste mutaţii sunt mai mult decât evidente. Dar nu sunt singurele. Schimbările climatice rapide, viteza internetului, importanţa reţelelor sociale, creșterea rolului femeilor în societate, acceptarea mariajelor homosexuale sunt alte elemente pe care scriitorul american le anunţa cu convingere.

Previziunile pe termen lung așază fiinţa umană în expectativă, sperând ca alarmele catastrofiste să fie destul de îndepărtate în timp pentru a nu o afecta direct. Cele care urmează anul viitor nu pot lăsa însă pe nimeni indiferent. Pe acest fond, sunt relativ ușoare emiterea de speculaţii și o anticipare a bulversărilor sociale și politice care deja au marcat anul 2015. Terorismul, situaţia din Siria, provocările Rusiei pot continua, dar la fel de bine pot avea și o altă turnură. Pot surveni factori perturbatori care să ducă la un alt deznodământ decât cel așteptat și anunţat. Tendinţa de a urmări doar evenimentele majore, precum cele enunţate, poate împiedica nu doar înţelegerea corectă a prezentului, ci și neglijarea unor evenimente minore care ar putea avea, însă, impact major. Cu cât acestea sunt lăsate mai mult în umbră, cu atât efectele lor sunt mai dificil de contracarat.

Apariţii din spatele cortinei

Euro, Brazilia şi petrolul ar putea fi câștigătorii anului 2016, potrivit unui raport Saxo Bank, care analizează zece evenimente subapreciate, care ar putea avea consecinţe semnificative asupra peisajului financiar. Realizatorii raportului le-au numit „previziuni scandaloase”, în sensul că sunt contrare părerii aproape unanime de pe piaţă. De exemplu, în opinia lor, este scandalos să sugerezi că pieţele emergente vor avea performanţe superioare sau că rubla rusească va fi cea mai performantă valută a anului 2016. Astfel, au recurs la un top a zece idei relativ controversate și cu impact major, în special din arealul financiar. „Este un moment plin de satisfacţii să vezi cum previziunile controversate stârnesc imaginaţia clienţilor şi alimentează o dezbatere continuă; exact acest proces al dezbaterilor şi al gândirii anti-turmă este cel care se află la baza tradiţiei stabilite a Saxo de a încerca să atragă atenţia asupra lucrurilor de neînţeles”, a declarat, într-un comunicat, Steen Jakobsen, economist-şef la Saxo Bank.

Echipa care a întocmit raportul intuiește că democraţii vor menţine preşedinţia SUA. Este un fapt care va afecta întreaga economie globală. La fel va fi și cu El Niño, care anul viitor se va înteţi şi va genera deficite de umiditate în multe zone din Asia de Sud-Est şi va provoca secetă în Australia. Randamentele mai scăzute la toate materiile prime agricole vor restricţiona proviziile, aducând o presiune inflaţionistă. Mai exact, se scumpeşte mâncarea. Confruntată deja cu o inegalitate în creştere şi cu şomaj de peste 10%, Europa ia în considerare introducerea unui venit de bază universal pentru a se asigura că toţi cetăţenii îşi vor permite satisfacerea nevoilor de bază. Într-o societate egalitaristă în care alte valori sunt promovate, cererea pentru bunurile de lux scade brusc. Ne putem aștepta la prăbușirea unor sectoare economice.

Gândire globală

„Speranţa noastră este ca aceste previziuni să vă inspire și totodată să vă scuture din starea de autocomplacere”, spun analiștii de la Saxo Bank. De fapt, aceasta este marea provocare. Este posibil ca unele dintre previziunile lor să fie hazardate, așa cum au fost și cele pentru anul 2015. Falimentul Rusiei sau decimarea recoltelor nu s-au realizat (încă). Importantă este însă perspectiva pe care acest gen de previziuni o introduce. Nu nota catastrofistă a acestora contează, ci faptul că introduc în ecuaţia viitorului și evenimente care nu sunt în atenţia publică. Pentru o intuiţie corectă a modului în care va evolua 2016 este nevoie nu doar de imaginaţie, ci și de o lărgire a câmpului de investigaţie. Pot oricând să intervină în joc factori neașteptaţi, care să schimbe turnura unor evenimente anunţate ca sigure. De aceea, nu doar capacitatea de a previziona contează, fie ea și bazată pe date știinţifice, ci și viziunea. „Viziunea fără acţiune este un vis cu ochii deschişi. Acţiunea fără viziune este un coşmar”, spune un proverb japonez. De aici pot deriva multe dintre derapajele care pot intra și pe ușa anului 2016.

Este legitim să ne dorim un an mai bun. Îl începem optimist, dar apoi vin evenimentele peste noi și ne dereglează parcursul, forţându-ne să acceptăm și să ne acomodăm cu ideea că nu suntem stăpânii viitorului. Îl putem aștepta, eventual îl putem intui, dar nu îl putem programa. Sunt aspecte care întotdeauna îi vor scăpa controlului uman, oricât de inteligentă va fi încercarea de a păși pe teren sigur. „Despre viitor, vă spun eu, se susţin numai prostii. Sigur, nu ne putem opri să nu ne gândim la un viitor apropiat, să ne facem planuri pe câţiva ani, dar cei ce «văd» în 2050, 2100 o fac ca să se afle în treabă. Nimeni nu are nici cea mai mică idee de ce-l aşteaptă”, comenta istoricul Lucian Boia. Pentru unii, ar putea fi o concluzie pesimistă. Ar putea conferi însă doza de realism necesară în abordarea unui viitor care gravitează mai degrabă în limitele imaginaţiei și, uneori, ale neputinţei umane.