Proiectul Lazăr: Învierea unei specii de broaște

330

Genomul unei specii exterminate de broască din Australia a fost revitalizat și reactivat de o echipă de oameni de știinţă folosind o tehnologie complexă de clonare pentru a implanta nucleul unei celule „moarte" într-un ou provenind de la altă specie de broască, scrie Science Daily.

Specia bizară de broaște care-și incubează ouăle în stomac și dau naștere la pui pe gură – Rheobatrachus silus – a fost exterminată în 1983. Dar echipa „Proiectului Lazăr", de la universitatea australiană New South Wales, a reușit să recupereze nuclee celulare de la ţesuturi colectate în anii 1970 și păstrate îngheţate timp de 40 de ani. Scopul proiectului este acela de a readuce la existenţă specia dispărută în anii 1980.

În cadrul experimentelor din ultimii cinci ani, cercetătorii au luat ouă de la o specie înrudită, Mixophyes fasciolatus, le-au inactivat nucleele celulare și le-au înlocuit cu nuclee moarte de la specia exterminată. Unele dintre ouă au început să se dividă în mod spontan și să crească până la stadiul embrionar. Deși nici un embrion nu a supravieţuit mai mult de câteva zile, testele genetice au confirmat că celulele care se divid conţin materialul genetic de la specia exterminată.

„Îl privim pe Lazăr înviind din morţi, pas cu pas", afirmă conducătorul „Proiectului Lazăr", profesorul Mike Archer, de la Universitatea New South Wales din Sydney. „Am reactivat celulele moarte în celule vii și am revitalizat genomul unei specii exterminate. Acum avem celule ale acestei specii păstrate prin criogenie pentru a fi utilizate în viitoare experimente de clonare. Suntem din ce în ce mai încrezători că dificultăţile ce ne stau în faţă sunt de ordin tehnologic, nu biologic, și că vom reuși. Cel mai important e că am demonstrat puterea pe care această tehnologie o are ca unealtă de conservare, într-un timp când sute de specii de amfibieni se află într-un declin catastrofal", a adăugat el.

Cercetători din întreaga lume sunt interesaţi de conceptul de clonare a speciilor dispărute. Printre posibilii candidaţi se numără pasărea dodo, mamutul lânos, papagalul roșu cubanez și pasărea uriașă Moa.