Invenţii revoluţionare create din întâmplare

320

Uneori, greşelile conduc la descoperiri importante. Este cazul câtorva produse care nu s-au născut din nevoie ci dintr-un accident.

De exemplu, ştiai că banalele post-it-uri, acele hârtii colorate pe care le lipeşti de monitorul calculatorului, de pereţi, pe frigider sau prin carneţele şi agende ca să îţi reaminteşti un lucru sunt, de fapt, rezultatul unui eşec?

Spencer Silver, un cercetător din cadrul laboratoarelor 3M încerca să conceapă un adeziv puternic, dar s-a ales cu unul mai slab decât toate cele existente la acel moment. Cu toate acestea, avea o proprietate inedită: atunci când îl dezlipeai de pe un obiect, acesta nu lăsa urme. Mai târziu, unul dintre colegii săi, Arthur Fry, a observat utilitatea acestui lipici. Astfel el a folosit substanţa pentru a-şi crea un semn de carte pentru carnetul său de imnuri bisericeşti. Ce s-a întâmplat mai departe? Produsul este acum răspândit în peste 100 de ţări, spun cei de la HowStuffWork.com.

Alexander Fleming, cunoscutul om de ştiinţă, şi-a lăsat neglijent câteva recipiente necurăţate şi a plecat o perioadă din oraş, fără a mai trece pe la laborator. Când s-a întors, a descoperit că pe suprafaţa acestora s-a format o ciupercă. Deşi recipientele se umpluseră de bacterii, spre uimirea lui Fleming, în zona unde crescuse ciuperca nu exista nici urmă de bacili. Era ca şi cum mucegaiul ar fi împiedicat răspândirea acestora. Şi astfel a apărut penicilina, unul dintre cele mai folosite antibiotice din lume, aflăm de pe INC.com.

Percy Spencer, inginer la Raytheon Corporation, nici nu se gândea că cercetările şi experimentele sale vor conduce la inventarea unuia dintre cele mai populare electrocasnice. Pe când lucra la un proiect pentru o conductă pentru vidat, a observat cum batonul de ciocolată din buzunarul său s-a topit în timpul experimentelor. Surprins de acest fapt, el a aplicat acelaşi experiment pe boabe de porumb. Iar rezultatul a fost că acestea au început să „pocnească” în maşinărie, aflăm de pe HowStuffWorks.com. Şi aceasta este povestea din spatele cuptorului cu microunde.

Şelacul, o răşină naturală secretată de o specie de gândaci din Asia de Sud-Est, a fost folosită drept material pentru izolaţii în electronică, până cănd Leo Handrik Baekeland s-a gândit să găsească o alternativă mai ieftină la acest lac. Astfel, a rezultat un nou produs denumit „Bakelite”, a cărui denumire nu îţi spune, probabil nimic. Deşi la început inventatorul acesteia nu s-a gândit la întrebuinţări numeroase pentru noul său produs, în scurt timp s-a dovedit că acesta putea fi folosit într-o mulţime de feluri, spun cei de la Discovery. Asta pentru că vorbim despre descoperirea plasticului!

Iată doar patru dintre produsele inventate din greşeală, dar care au devenit, pe parcursul timpului, lucruri importante, chiar esenţiale sau care ne fac viaţa mai uşoară sau mai plăcută. Lista nu se opreşte aici: guma de mestecat, cauciucurile, conurile de îngheţată, îndulcitorii naturali, lipiciul, fulgii de porumb şi chiar imprimanta pe bază de cerneală sunt doar câteva din aceste „accidente fericite”.