Proiectul microbiomului uman – prima hartă a microbilor umani

228

Oamenii de știinţă americani au dezvoltat prima hartă de referinţă genetică cu aproape toţi microbii care se regăsesc în oamenii sănătosi, denumit proiectul microbiomului uman (HMP).

Organismul uman conţine trilioane de microorganisme care locuiesc împreuna cu celule umane, de obicei, în armonie. Datorită dimensiunilor lor mici, microorganismele alcătuiesc doar 1-3% din masa totală a corpului. Mulţi dintre acești microbi mentin sănătatea noastră, însă unii dintre ei cauzează boli.

Proiectul include cartografierea microbilor regăsiţi la nivel nazal, oral, al pielii, al tractului gastro-intestinal și al tractului urogenital – incluzând bacterii, viruşi şi ciuperci care locuiesc în oamenii sănătoşi. Importanţa proiectului stă în capacitatea de a transforma și clarifica multe situaţii ale sănătăţii umane, de a preveni, diagnostica și trata o gamă largă de boli, urmând a fi utilizat ca referinţă de către oamenii de ştiinţă din întreaga lume, pentru cercetarea bolilor.

„Acesta este un mod cu totul nou de a privi la biologie și la bolile umane, şi este uimitor câte oportunităţi incredibil de noi oferă acest proiect" afirmă dr. Phillip Tarr de la Universitatea Washington potrivit Reuters.

Conform cercetării, în mod traditional, microbiologia s-a concentrat pe studiul speciilor individuale ca unităţi izolate, ceea ce face dificil de a dezvolta și inventaria toţi microbii din și de pe corpul uman. Deoarece dezvoltarea lor depinde de un mediu fizic specific greu de recreat în laborator, cercetătorii au utilizat tehnologia bazându-se pe un proces numit secvenţiere metagenomică care purifică probele colectate ale ADN-ului și le ordonează.