Prototip: implantul care redă vederea

59

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să redea vederea unei femei aproape complet oarbe, cu ajutorul unui ochi bionic.

În urmă cu trei luni, australianca Dianne Ashworth, care suferea de o boală degenerativă ereditară, numită retinită pigmentară. Aceasta a fost supusă unei operaţii de implant în premieră mondială. Medicii de la Spitalul Oftalmologic din Melbourne îi implantau, în spatele retinei, un dispozitiv alcătuit din 24 de electrozi. De fiecare dată când electrozii erau stimulaţi de un semnal exterior, aceştia stimulau retina şi trimiteau un semnal înapoi la creier.

Aşa se face că la o lună după implant, atunci când dispozitivul a fost pornit pentru prima dată, Ashworth a început să vadă. Până în prezent, medicii au folosit ochiul bionic pentru a crea doar imagini simple, precum un copac sau o casă, pentru a verifica dacă pacienta poate distinge forma acestor obiecte.

Pasul următor va fi crearea unui dispozitiv cu mai mulţi electrozi, care să fie capabil să redea imagini complexe, dar şi lumini şi umbre, pentru o realitate cât mai aproape de cea percepută cu simţurile naturale.