Dieta nou născuţilor este un indiciu pentru obezitate

101

Dieta pe care o are un nou născut are un impact mai mare asupra stării de sănătate decât alimentaţia mamei, din perioada prenatală şi are o influenţă semnificativă în ceea ce priveşte obezitatea.

Aceasta este concluzia unui experiment de laborator, realizat de medicii de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, asupra dietei pe care o au nou născuţii. Astfel, puii de şoarece ale căror mame avuseseră diete bogate în grăsimi înainte de a naşte, dar au primit o dietă echilibrată, nu au prezentat riscuri de obezitate, nici pe termen lung, nici pe termen scurt.

În schimb, puii care, după naştere, au avut o dietă bogată în grăsimi, au devenit obezi în scurt timp, chiar până la vârsta la care au fost înţărcaţi. Cercetătorii au reuşit să demonstreze că o dietă bogată în grăsimi creşte semnificativ riscul de obezitate la copii, chiar într-o perioadă scurtă de timp.

În egală măsură, conluziile studiului aduc şi o veste bună. O dietă echilibrată previne obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare în cazul copiilor.

Cercetătorii recunosc limitările pe care le are un asemenea experiment, care a fost realizat doar pe şoareci. Însă cercetările vor continua pentru a descoperi dacă dieta bogată în grăsimi este sau nu un factor determinant în apariţia obezităţii.