Robotul american Curiosity transmite prima poză de pe Marte

121

După o călătorie ce a durat opt luni de zile, cel mai performant şi mai costisitor robot al NASA a aterizat cu bine pe Marte, luni, în jurul orei 05.30 GMT, deschizând o nouă eră în domeniul explorării spaţiale.

Cercetătorii de la NASA au stat cu nervii întinşi la maximum şapte minute, atât cât a durat coborârea extrem de delicată a roverului, care avea o şansă de reuşită de sub 50%. Şi preşedintele Obama a salutat fericit aterizarea robotului Curiosity, pe care a catalogat-o drept „o realizare tehnologică fără precedent", notează Mediafax.

Cu ajutorul camerelor de înaltă definiţie instalate pe catargul robotului, Curiosity a trimis pe Terra prima fotografie de pe Marte, de o claritate impresionantă şi care reprezintă muntele Sharp cu o altitudine de 5.000 de metri, în apropierea căruia a aterizat.

Curiosity va preleva eşantioane din solul şi din rocile de pe Marte, pe care le va testa în cele două laboratoare cu care este echipat. Se urmărește identificarea compuşilor minerali şi chimici, cercetătorii sperând să se confirme prezenţa compuşilor de carbon organic, esenţiali pentru dezvoltarea vieţii.

Cel care conduce roverul de pe Terra este Scott Maxwell, împreună cu alţi 12 colegi care acţionează braţele mecanice şi toate instrumentele de la bord. Maxwell este expert în Marte, el a condus şi ceilalţi doi roboţi care au fost trimişi anterior pe planetă, Spirit şi Opportunity.

Misiunea robotului Curiosity va dura doi ani, iar după aceea NASA va pregăti misiuni pe Marte cu echipaj uman la bord.