Iranul se deconectează de la internet

125

Autorităţile din Teheran (Iran) intenţionează să închidă site-urile de internet ale ministerelor din guvern întrucât oficialii consideră că internetul nu este „de încredere". În plus, iranienii doresc să împiedice occidentul de la a le monitoriza site-urile, prin cyber-atacuri.  

Măsura este doar primul pas al unui plan iranian de a înlocui internetul cu o versiune naţională de intranet, ce va intra în vigoare în 18 luni.

Decizia oficialilor iranieni vine ca urmare a atacurilor informatice îndreptate împotriva ţării. Recent, Iranul a suferit „una dintre cele mai complexe ameninţări informatice descoperite vreodată", atunci când virusul Flame a colectat cantităţi uriaşe de informaţii personale.

Un alt atac de amploare a fost cel al malware-ului Stuxnet, care a vizat infrastructura nucleară a Iranului. Malware-ul a atacat şi distrus computerele ce controlau mii de centrifuge de uraniu de la centrala Natanz, lucru care a dat înapoi programul nuclear cu câteva luni.

Iranul consideră că cele două atacuri sunt opera unei colaborări internaţionale, în care principalii parteneri sunt SUA şi Israelul. Niciun oficial al celor două ţări nu a comentat acuzaţiile.

Singura ţară în care există intranet este Coreea de Nord, care are o reţea unică disponibilă cetăţenilor săi încă din anul 2000. În plus, accesul la internet este permis numai unui număr restrâns de persoane, din conducerea ţării.