S-a inventat dispozitivul care afişează Braille pe retină

15

O echipă de cercetători de la compania „Second sight" (A doua vedere) au modificat dispozitivul numit Argus II, o proteză de retină, pentru a permite persoanelor nevăzătoare să vadă Braille, nu doar să îl simtă tactil.

Într-un articol apărut ieri în revista Frontiers in Neuroprosthetics, cercetătorii au explicat că au conectat implantul pe retină la un computer, permiţând computerului să trimită pe retină litere în Braille. În testele clinice, pacienţii au fost capabili să citească literele în Braille mai uşor şi mai repede decât folosindu-şi simţul tactil.

„În loc de a simţi Bbraille cu degetele, pacientul poate să vadă literele proiectate pe retină şi apoi să citească literele în mai puţin de o secundă, cu o acurateţe de 89%", a declarat Thomas Lauritzen, unul dintre autorii studiului.

În plus, după o perioadă de instruire, creierul pacientului poate să interpreteze stimularea electrică în acelaşi fel în care oamenii fără probleme de văz interpretează lumina care le atinge retina. Cu alte cuvinte, implantul îi poate ajuta pe nevăzători să vadă, asemenea persoanelor fără handicap.