Şanse de a merge din nou pentru pacienţii paralizaţi

96

O invenţie revoluţionară ar putea să le redea pacienţilor paralizaţi abilitatea de a merge, notează Daily Mail.

Noua invenţie se numeşte Indego şi arată precum nişte „pantaloni robotici" sau „picioare electronice".

Dispozitivul a fost inventat în cadrul Universităţii Vanderbilt din Nashville şi testat la spitalul de reabilitare din Atlanta, Shepherd Center. Acesta a fost prezentat în cadrul conferinţei Asociaţiei Americane pentru Leziuni ale Coloanei, care a avut loc la Chicago.

Michael Gore, din Carolina de Nord, care a rămas paralizat din cauza unui accident petrecut în urmă cu 11 ani care i-a afectat coloana, a fost cel care a testat în faţa publicului această nouă invenţie, care a stârnit valuri de aplauze atât din partea specialiştilor din domeniul medical, cât şi din partea pacienţilor paralizaţi.

În timpul demonstraţiei, el a arătat modul de funcţionare a invenţiei. Astfel, atunci când s-a aplecat în faţă, dispozitivul a făcut un prim pas. Pentru a merge, el s-a înclinat de-o parte şi de alta, iar pentru a se opri, acesta s-a lăsat pe spate. Pentru a-şi păstra echilibrul, Gore a folosit cârje ajutătoare montate pe antebraţe. Motoarele folosite de aceste „picioare electronice" sunt alimentate de o baterie ataşată acestui dispozitiv, în zona şoldului.

Michael Gore a declarat că acţiunea de a veni spre cineva pentru a-l întâmpina şi a-l saluta nu pare o acţiune atât de importantă până în momentul în care nu mai poţi face acest lucru. De asemenea, el scoate în evidenţă emoţiile puternice aduse de această posibilitate de a vorbi cu cineva privindu-l drept în ochi.

Noua invenţie a fost concepută astfel încât să fie uşor de transportat în căruciorul cu rotile, dar şi uşor de montat pentru a putea permite mersul. Aceasta va putea fi disponibilă pe piaţă peste cel puţin un an. Momentan Indego nu a primit aprobarea pentru uz personal, aşa că utilizarea acestora se face sub atenta supraveghere a unui terapeut specializat.

Invenţia nu va înlocui însă total cărucioarele cu rotile, care sunt mult mai rapide decât invenţiile apărute până acum pentru a le permite pacienţilor paralizaţi să meargă din nou. Arun Jayaraman de la Institutul de Reabilitare din Chicago, care testează mai multe astfel de dispozitive, susţine că „niciunul dintre aceste device-uri nu s-a dovedit suficient de rapid astfel încât să îi ajute pe pacienţii cu dizabilităţi să traverseze strada înainte ca lumina semaforului să se schimbe". De asemenea, aceste invenţii nu au implementat un sistem pentru siguranţa utilizatorului, astfel încât, dacă acesta cade, s-ar putea răni.