7 proiecte ce au potenţialul de a schimba viitorul omenirii

297

Profesorii de la Universitatea Singularity, singura universitatea americană care pune accentul exclusiv pe studierea tehnologilor viitorului, au avut o misiune grea în acest an. Ei au evaluat peste 3.000 de proiecte cu scopul de a identifica cele mai bune inovaţii, ce au potenţialul de a schimba viitorul omenirii. Dintre toate, 7 s-au calificat.

Inovaţii pentru protejarea sănătăţii globale

1. BaPS este un sistem inovator care îşi propune să permită părinţilor să păstreze legătura cu copiii lor născuţi prematur. Sistemul este alcătuit dintr-o pătură ce furnizează informaţii despre bebeluş cu ajutorul unor senzori plasaţi în incubator. Această inovaţie ajută părinţii să creeze o legătură emoţională cu copiii născuţi prematur, chiar dacă fizic aceştia sunt separaţi.

2. Care9 este o platformă online ce furnizează asistenţă medicală nemijlocită de medici, cu ajutorul exclusiv al inteligenţei artificiale. Serviciul, furnizat de site-ul omonim, poate oferi un diagnostic, prin consultarea fişei medicale a pacientului, prin consultarea jurnalurilor de specialitate, dar şi cu ajutorul informaţiilor existente în reţelele online.

3. Empifi este o inovaţie ce îşi propune să monitorizeze biosemnalele omeneşti, printr-un dispozitiv ce poate fi purtat permanent şi asemănător unei bijuterii. Dispozitivul nu doar monitorizează starea utilizatorului, dar poate să o şi îmbunătăţească. În momentul în care dispozitivul identifică un nivel ridicat de stres, software-ul instalat pe telefonul mobil al utilizatorului declaşează o piesă muzicală relaxantă.

4. TellWell este un sensor care realizează, aproape instantaneu, o analiză a apei potabile. Senzorul, care este instalat pe robinetul de apă, identifică 19 din cei mai periculoşi agenţi chimici şi patogeni din apă. În cazul în care analiza apei denotă un pericol, utilizatorul primeşte un text pe telefon.

Inovaţii ce luptă împotriva sărăciei şi somajului

5. Lemontopia este o platformă ce recomandă cea mai potrivită profesie absolvenţilor sau celor ce doresc să facă reconversie profesională. Beneficiul acestei platforme este că reuşeşte să identifice abilităţile utilizatorilor prin jocurile de pe site. Companiile pot crea propriile aplicaţii de jocuri şi pot, astfel, să identifice exact candidaţii pe care îi caută.

Alte inovaţii

6. Eyevid este o aplicaţie de lifeblogging, adică un sistem prin care viaţa de zi cu zi este documentată, asemenea unui blog. Aplicaţia nu doar stochează informaţiile zilnice (în format audio, foto, video), dar are şi capacitatea de a organiza şi sorta toate materialele pe categorii, astfel încât să poată fi găsite. Pentru colectarea informaţiilor, aplicaţia poate fi folosită cu un display montat pe o cască, precum Google Glass.

7. Ubertas doreşte să schimbe modul în care se practică agricultura, construind ferme lângă apele curgătoare sau lacurile din apropierea oraşelor. Acestea vor folosi un sistem aquafonic (ce combină cultivarea plantelor subacatice şi creşterea de peşti şi alte animale acvatice), bazat pe energie solară. Astfel, acest mediu este o sursă de hrană proaspătă şi ecologică, ce costă considerabil mai puţin.