Beneficii și provocări ale vieţii într-o lume hiperconectată

49

Noi înșine și întreaga societate suntem martori zi de zi la inovaţiile aduse în tehnologie, bucurându-ne de privilegiile oferite de lumea conectată în care trăim, dar expunându-ne zilnic la provocările și pericolele pe care aceasta le ascunde. 

Dezvoltarea domeniului tehnologic va schimba în viitor întreaga planetă, oferindu-ne posibilitatea de a explora lumea în moduri parcă desprinse din romanele și filmele SF. Într-un articol pentru BBC Future, Tad Williams, autor de benzi desenate, romane și scenariu pentru film și televiziune este de părere că inovaţiile tehnologice vor trece dincolo de schimbul de informaţii. De exemplu, tehnologia haptică (atingerea virtuală / virtual touch) ne va permite să împărtășim informaţii despre ceea ce simţim prin atingere, ori vom putea „călători” în orice colţ al lumii, chiar dacă fizic vom fi la mii de kilometri depărtare.

Impactul asupra sănătăţii ar putea fi, de asemenea, extraordinar, punctează Williams. Astăzi deţinem calculatoare performante portabile „de buzunar” – smartphones -, dar pe viitor acestea ar putea fi înlocuite de „ochelarii deștepţi” care nu numai că ne vor servi drept telefon și computer, dar și ca un tablou al întregii noastre condiţii fizice. Pe lângă valorile ritmului cardiac, ale nivelului glicemiei sau al funcţionării organelor interne, vom putea, în permanenţă, să primim asistenţă medicală online. Chiar și la cumpărături, dispozitivele „inteligente” conectate la imensa bază de date a internetului ne pot ajuta să alegem în mod benefic alimentele de pe rafturi, în funcţie de informaţiile de pe pachetele acestora, dar și în funcţie de problemele noastre de sănătate.

Educaţia este un alt domeniu în care dezvoltarea internetului și a tehnologiei şi-a spus, și va avea de spus și pe viitor, un cuvânt important. Internetul a oferit utilizatorilor resurse vaste de informaţie. Mai departe însă, inovaţia tehnologică ar putea contribui la dezvoltarea de noi modele și metode de învăţământ, mai atractive și mai interactive, care creează „experienţe emoţionale de învăţare”, punctează The Guardian. Spre deosebire de metodele tradiţionale, noile modalităţi vor face mai mult apel la latura emoţională a studentului, prin intermediul jocurilor care provoacă, ajută la progresare, răsplătesc și oferă o experienţă personalizată. În plus, jocurile sunt un spaţiu unde semnificaţia eșecului nu este atât de dură, ci este o experienţă prin care jucătorul învaţă din greșeli pentru a termina cu succes, în final, jocul.

Beneficiile unei lumi tot mai dezvoltate din punct de vedere tehnologic nu se opresc aici, însă dincolo de ele aşteaptă provocările. Ultimii ani ne-au alimentat dependenţa de internet, această „lume virtuală” care ne permite efectuarea, printr-un simplu click, a unei suite de activităţi, de la comunicarea cu ceilalţi și păstrarea legăturilor cu oameni din colţuri diferite la lumii, până la informare, shopping sau chiar operaţiuni de care depinde securitatea lumii. În cazul unui eventual colaps global al conexiunii, nu avem niciun colac de salvare, avertiza într-un videoclip TED, Danny Hills, inginer, inventator, om de știinţă și cea de-a treia persoană care a înregistrat vreodată un domeniu pe internet. „În cazul unui dezastru în ceea ce priveşte internetul, nu avem garanţia unui plan de rezervă.”

De asemenea, dezvoltarea tehnologiei a condus la înmulţirea atacurilor cibernetice majore, dar și la dezvoltarea de metode prin care hackerii pot accesa informaţiile tale personale, ori date confidenţiale importante. În plus, accesând internetul lași în urma ta o „amprentă virtuală” sau chiar ajungi să împărtășești de bună voie informaţii personale, completând diverse câmpuri pe reţele de socializare sau alte site-uri. Toate aceste date sunt apoi colectate de „negustorii de informaţii” pe care le vând companiilor care mai apoi vor încerca să îţi vândă ţie produse.

Internetul provoacă dependenţă, iar aceeași putere asupra noastră o au și noile dispozitive tehnologice. În consecinţă, relaţiile noastre sociale se pot deteriora, iar noi devenim tot mai puţin conectaţi la ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi, fiind tot mai ancoraţi în problemele și evenimentele din lumea virtuală.

Chiar și economia și ocuparea forţei de muncă pot avea de suferit pe fondul dezvoltării tehnologice, avertizează o lucrare publicată pe site-ul Universităţii Stanford. Prin tehnologizarea proceselor în anumite arii, personalul uman a fost înlocuit de mașinării. Pe de altă parte, acest avans a condus la crearea de noi locuri de muncă în alte domenii.

Inovaţiile tehnologice spectaculoase la care am asistat în ultimii ani reușesc să ne stârnească curiozitatea, dar și să ne poarte imaginaţia dincolo de barierele realităţii, oferindu-ne o imagine asupra modului în care evoluţia în acest domeniu ne-a schimbat viaţa.