Guvernul SUA a intrat în faliment tehnic

291

Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, urmând să concedieze forţat circa 800.000 de funcţionari federali, deoarece Congresul nu a reuşit să voteze bugetul de stat, înainte de ora limită.

Senatul american a respins luni seară, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proiect de lege privind bugetul adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor.

Prelungirea disputei privind reforma sănătăţii (Obamacare), dar şi privind alte puncte bugetare esenţiale, aruncă Statele Unite în incapacitate de plată, generând falimentul tehnic al guvernului. Reforma sănătăţii, supranumită Obamacare, nu este singurul motiv de dispută între Casa Albă şi republicanii din Congres. Acordul lipseşte şi în ceea ce priveşte finanţarea apărării şi educaţiei, a transporturilor şi justiţiei, a închisorilor şi a Biroului federal de investigaţii (FBI), sintetizează RFI.

„Din nefericire, nu avem o indicaţie clară potrivit căreia Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o rezoluţie bugetară până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013", a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe, citată de AFP. „Agenţiile trebuie, prin urmare, să îşi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor în absenţa bugetului", a explicat Burwell.

Nu mai puţin de 800.000 de funcţionari neesenţiali ai reţelei federale alcătuite din peste 2 milioane de angajaţi s-au văzut nevoiţi să îşi ia concediu neplătit, neavând nicio garanţie că vor fi despăgubiţi după eliminarea blocajului.

Falimentul poate fi anulat imediat ce este aprobat un proiect de lege privind bugetul federal, însă nu există niciun termen-limită impus în cazul unui faliment tehnic. Reuters informează că agenţiile americane au pregătit planuri atât pentru perioada de suspendare a activităţilor, cât şi pentru momentul în care se vor redeschide. Ultima dată când majoritatea republicană din Congres a blocat activitatea federală, în 1995, conservatorii au avut mult de pierdut: democratul Bill Clinton a câştigat lejer, cu aproape 10% diferenţă, în faţa contracandidatului Bob Dole.

Închiderea Guvernului a durat atunci de pe 16 decembrie 1995 până pe 6 ianuarie 1996. Potrivit Capital.ro, din 1976 (de când se derulează actualele proceduri bugetare în SUA), Executivul s-a aflat în colaps de 17 ori.

Un al doilea termen fiscal se apropie în următoarele săptămâni. Până pe 17 octombrie, guvernul SUA va atinge limita până la care poate împrumuta bani pentru a-şi plăti facturile (așa-numitul plafonul datoriei). Republicanii au cerut o serie de concesii politice – în special privind legea sănătăţii președintelui și legile reglementărilor financiare și de mediu – în schimbul ridicării plafonului datoriei.