Ce miros au mesajele de pe Facebook

734

De azi internetul va deveni un loc mult mai parfumat, datorită unei aplicaţii pentru smartphone care le va putea permite utilizatorilor să trimită fotografii, mesaje-text și audio însoţite de arome.

Din 17 iunie, posesorii de iPhone vor putea descărca gratuit aplicaţia oSnap, prin care vor putea crea oNotes – mesaje însoţite de mirosuri. Software-ul pune la dispoziţia utilizatorului 32 de arome diferite, din care acesta poate alege până la opt mirosuri pe care le poate anexa, de exemplu, unei fotografii. Potrivit creatorilor tehnologiei, combinaţiile de arome pot crea peste 300.000 de mirosuri distincte. Mai departe, mesajul astfel „parfumat” va putea fi trimis prin intermediul mijloacelor digitale, precum e-mailul sau reţelele sociale (Facebook, Twitter).

Destinatarul poate vizualiza imaginea, dar și lista mirosurilor care o însoţesc, accesând site-ul proiectului. Pentru a simţi însă aromele atașate, este necesar un dispozitiv special, denumit oPhone. Utilizatorul își poate achiziţiona un astfel de aparat, ori poate vizita centrul Le Laboratoire din Paris, unde se va găsi primul hotspot dedicat acestei tehnologii. Iniţiatorii proiectului plănuiesc însă deschiderea altor centre, dintre care încă două în Paris și unul în Statele Unite.

„Într-o bună zi, foarte curând, orice utilizator de telefon mobil, de oriunde, va putea atât să primescă un mesaj parfumat, care invocă o amintire, o plăcere culinară sau o stare de liniște sufletească, cât și să trimită rapid unul ca răspuns, la fel cum facem azi schimb de informaţii audio cu prieteni din toată lumea”, a declarat autorul principal al proiectului, prof. David Edwards, de la Universitatea Harvard și Institutul Wyss.

Odată cu lansarea care va avea loc marţi, prof. Edwards va face și prima demonstraţie a modului de funcţionare a tehnologiei. Expertul va trimite o fotografie, însoţită de mirosul New Yorkului, direct din Muzeul American de Istorie Naturală, scrie Fast CoDesign. Destinatarul va fi Cristophe Laudamiel, expert în chimia parfumurilor, care se va descărca fotografia parfumată cu ajutorul oPhone, la centrul Le Laboratoire. La rândul său, acesta va trimite o imagine conţinând aroma Parisului către prof. Edwards.

Dispozitivul inedit și-ar putea găsi o serie de alte funcţionalităţi. De exemplu, ar putea fi folosit de companii pentru prezentarea anumitor produse, lucru care i-ar putea ajuta pe consumatori să facă alegerea de cumpărare. „Imaginează-ţi că ești în mediul online și vrei să știi cum miroase un anumit brand de cafea”, precizează prof. Edwards.

Mai departe însă, tehnologia ar putea fi implementată și în domeniul medical. „Credem că ar putea ajuta pacienţii cu Alzheimer, în ceea ce privește declinul și pierderea memoriei și a senzaţiei olfactive”, explică specialistul.

Foto: Vapor Communication / captură YouTube