De ce e căsătoria mai sănătoasă decât concubinajul

2702

Deși căsătoria și concubinajul presupun ca ambii parteneri să locuiască împreună, sub același acoperiș, mariajul aduce cele mai multe beneficii asupra sănătăţii fizice, a demonstrat un studiu american.

„Știam că bărbaţii căsătoriţi au tendinţa de a merge mai des la medic și știam că aceștia trăiesc mai mult decât bărbaţii necăsătoriţi. Dar diferenţele dintre bărbaţii căsătoriţi și cei care trăiesc în concubinaj au fost surprinzătoare”, a declarat autorul studiului, Stephen J. Blumberg, cercetător la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, pentru publicaţia Today.

Experţii au analizat datele a peste 24.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Aceștia au fost împărţiţi pe trei categorii: cei căsătoriţi, cei care trăiau în concubinaj și alţi bărbaţi celibatari.

Rezultatele au arătat că, indiferent de vârstă, bărbaţii căsătoriţi au fost cei mai interesaţi de propria stare de sănătate. Peste 76% dintre reprezentanţii acestei categorii au apelat la serviciile medicale de prevenţie în ultimul an. La polul opus s-au aflat voluntarii care trăiesc în concubinaj. Doar 60% dintre aceștia au mers la controale medicale de rutină în ultimul an, un procent mai mic chiar și decât cel înregistrat în rândul participanţilor celibatari (65%).

„Soţiile ar putea juca un rol importat prin încurajarea directă a bărbaţilor să caute îngrijire preventivă și prin evocarea indirectă a unui sentiment de obligaţie economică și socială pe care bărbatul îl resimte faţă de familia sa”, explică autorii. Blumberg adaugă că, „probabil, soţiile au o influenţă mai puternică decât iubitele”, citează Associated Press.

De altfel, bărbaţii au tendinţa de a privi diferit discuţiile legate de problemele lor medicale, în funcţie de statutul relaţiei. Astfel, „dacă iubita dorește să deschidă discuţia, una dintre tendinţele bărbatului va fi să o nege”, pentru a nu-și arăta vulnerabilităţile în faţa partenerei cu care nu este într-o căsătorie. În schimb, dezbaterea unei astfel de probleme este mai confortabilă alături de soţie, sugerează expertul pentru Today.

Și alte studii au demonstrat că mariajul are o influenţă pozitivă puternică asupra sănătăţii individului, iar persoanele căsătorite sunt mai sănătoase și au un risc mai mic de a muri decât cele necăsătorite. Un studiu efectuat de Universitatea Rice arăta că celibatarii și indivizii divorţaţi au un risc de două ori mai mare de a muri din cauza unor accidente care puteau fi prevenite, comparativ cu cei căsătoriţi.

De asemenea, căsătoria poate contribui la înlăturarea pericolelor asupra sănătăţii fizice și psihice pe care le presupun singurătatea și izolarea. Și oamenii care trăiesc cu parteneri necăsătoriţi „au tendinţa de a avea o viaţă mai bună, faţă de persoanele care locuiesc singure, dar bărbaţii care locuiesc cu soţiile lor au cea mai bună sănătate dintre toţi”, scriu experţii de la Harvard Medical School.

Foto: stockvault.net