Cel mai bine păzit secret IT, dezvăluit după 30 de ani

3447

De-a lungul a trei decenii, compania Cycorp nu a dezvăluit nimic despre proiectul lor ambiţios, prin care au reușit să aducă tehnologia din spatele inteligenţei artificiale la un nivel superior. Astăzi, putem afla ce ne pregătește viitorul.

„Este cel mai important proiect la care ar putea lucra cineva, de aceea facem asta. Va amplifica inteligenţa umană”, a declarat Doug Lenat, președintele și CEO-ul companiei Cycorp, citat de Business Insider. Cercetătorii au dorit însă să păstreze secretul muncii lor până în momentul în care vor obţine rezultate concludente.

Proiectul, denumit Cyc, reprezintă o tehnologie performantă bazată pe inteligenţă artificială, care analizează și învaţă lucruri despre comportamente și cunoștinţe specifice omului, precum gânditul, vorbitul sau rezolvarea problemelor. Mașinăria poate fi comparată cu un „creier construit din software”, care învaţă permanent.

Lenat compară procesul de dezvoltare a acestui computer inteligent cu „educarea unui copil”. Mai mult, el explică faptul că Cyc poate înţelege la un nivel mai profund afirmaţiile, dincolo de sensul cuvintelor, deoarece poate „citi printre rânduri” și astfel reușește să stabilească acele conexiuni pe care le face o fiinţă umană.

În prezent, tehnologia este folosită în scop educaţional, pentru a-i învăţa într-un mod revoluţionar pe școlari matematică. „Cyc se poate da drept un elev confuz de clasa a VI-a, iar rolul utilizatorului este acela de a-l ajuta să înţeleagă și să înveţe matematică de clasa a șasea. (…) Programul nostru înţelege matematica, dar ascultă ceea ce spun elevii și diagnostichează confuzia lor. Își dă seama ce comportament ar fi cel mai util de adoptat pentru a-i ajuta să înţeleagă lucrurile”, punctează experţii.

Funcţionalitatea lui Cyc s-ar putea extinde însă mai departe, spre alte domenii educaţionale și alte grade de dificultate. De altfel, Lenat speră ca tehnologia să poată fi implementată în scopul consilierii politicilor publice sau chiar în sistemul de justiţie.

În ultima vreme, domeniul inteligenţei artificiale a devenit tot mai popular. Recent, lumea știinţifică a fost uimită de Eugene, un băieţel de numai 13 ani, care aparent nu se distinge cu nimic de alţi copii de vârsta lui. Însă Eugene nu este un băiat oarecare, ci este primul software care a trecut testul Turing, considerat de experţi un prag important în domeniul inteligenţei artficiale.

De altfel, un computer inteligent, denumit VITAL, a primit un post la loc de cinste în compania Deep Knowledge Ventures, din Hong Kong. Algoritmul a fost angajat pe un post în consiliul de administraţie al firmei, scrie Business Insider. „Fișa postului” programului VITAL include participarea la luarea de decizii financiare și de business în cadrul companiei.

 Foto: stockvault.net