China dislocă 10.000 de oameni pentru a căuta viaţă extraterestră

351

Aproximativ 10.000 de persoane din sudul Chinei vor trebui să se mute cu locuinţa după ce guvernul chinez a hotărât demararea unui amplu proiect de studiere a formelor inteligente de viaţă din univers cu ajutorul unui radiotelescop imens.

Locuitorii provinciei Guizhou, din sudul Chinei, se vor muta, pentru ca prezenţa lor pe o rază de 5 km în jurul locului în care guvernul va instala cel mai mare radiotelescop din lume să nu bruieze undele electromagnetice.

În prezent, cel mai mare radiotelescop din lume – Arecibo Observatory – se află în Puerto Rico și măsoară 300 de metri în diametru. Radiotelescopul care urmează să fie construit de chinezi – FAST – va avea un diametru de 500 de metri și o apertură de dimensiunile a 4 terenuri de fotbal și jumătate. Pentru construirea lui, vor fi investiţi nu mai puţin de 1,2 miliarde de yuani, adică 165 de milioane de euro. Totul, pentru ca radiotelescopul uriaș să fie funcţional într-un timp record: anul acesta.

China a mai relocat sute de mii de locuitori în trecut pentru proiecte ample de infrastructură privind construirea de baraje şi de apeducte, notează Mediafax, precizând totodată că mulţi locuitori se plâng de valoarea mică a compensaţiilor financiare oferite de autorităţi. Nici nu e de mirare. Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia Xinhua, fiecare locuitor va primi o compensaţie de la stat de circa 12.000 de yuani, adică aproximativ 1.650 de euro.

Wu Xiangping, directorul general al Societăţii Astronomice din China, a declarat că nivelul înalt de sensibilitate al Fast va ajuta cercetătorii să „caute viaţă inteligentă în afara galaxiei și să exploreze originile universului”.

Foto: captură YouTube