În prezent, 40 de milioane de familii americane și-au dotat casele cu sute de milioane de gadgeturi smart dedicate casei și familiei, iar numărul acestora este de așteptat să se dubleze până în anul 2021, conform unui studiu al Universităţii din Washington.

„Internetul lucrurilor” (IoT), sintagmă care se referă la o reţea de dispozitive conectate între ele și/sau la internet, este tot mai aplicat la casele noastre, de la încuietori inteligente și termostate care pornesc de la distanţă la aplicaţii pentru ușa de la garaj sau pentru controlul electrocasnicelor din casă. Până în 2020, acest sector va crește mai repede decât oricare altă categorie de dispozitive conectate la internet, arată și un studiu realizat de corporaţia multinaţională Cisco Systems.

În acest segment, conexiunile M2M („machine to machine” – dispozitive electronice conectate între ele) sunt de așteptat să se tripleze și, până în 2020, să reprezinte jumătate din piaţa dispozitivelor conectate. Aceasta înglobează fel de fel de aplicaţii și dispozitive pentru monitorizare și contorizare inteligentă, de la supravegherea video la cele de monitorizare a stării de sănătate.

Toate aceste aplicaţii și dispozitive inteligente menite să ne facă viaţa mai ușoară colectează în schimb date dintre cele mai sensibile și intime, date ce ţin de ce facem în intimitatea caselor noastre și până la tiparele de somn. Toate aceste informaţii pot să ajungă pe mâna companiilor IT, de unde mai departe să fie speculate de terţe părţi, un scenariu care deja s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. În plus, orice dispozitiv conectat la internet ne expune riscului de a fi „hackuiţi”.

Cu toate acestea, cercetările recente realizate printre proprietarii de case smart arată că, deși aceștia sunt conștienţi de problemele inerente noilor tehnologii, atât în ce privește colectarea datelor, cât și riscul de hacking, nu se gândesc la aceasta foarte des. Dar aceasta, fiindcă încă nu au trecut prin nicio experienţă negativă cu vreunul dintre device-urile pe care le deţin.