Aviaţia revoluţionată de… soare (video)

315

Poate zbura zi și noapte fără să consume o picătură de combustibil. Acesta este avionul Impulse 2, care funcţionează pe bază de energie solară și care, după așteptările inventatorilor, va revoluţiona aviaţia în următorii ani.

Creatorii primului avion care are capacitatea de a zbura 24 de ore propulsat numai de energie solară au prezentat, în luna aprilie, a doua variantă a acestuia: Solar Impulse 2. Luni, 2 iunie, Solar Impuls a decolat din Elveţia şi a realizat primul zbor, de două ore, probă trecută cu succes. Anul trecut, predecesorul lui, avionul Solar Impulse a traversat SUA, de asemenea fără probleme tehnice, notează washingtonpost.com.

Solar Impulse 2 are 4 motoare şi foloseşte 17.200 de celule solare, care încarcă baterille cu litiu. Anvergura aripilor este de 72 m, aproximativ cât un Airbus A380, dar cântăreşte mult mai puţin (2.300 kg). Proiectanţii avionului au ţinut cont şi de confortul pilotului şi au mărit carlinga (3,8 m3), au modificat scaunul, au amenajat o toaletă şi au creat un spaţiu unde pilotul ar putea să doarmă scurte perioade de timp.

De asemenea, au creat un „copilot virtual”, care are un sistem electronic de urmărire şi alarmă, care îl trezeşte sau îl avertizează pe pilot în cazul în care apar probleme. Solar Impulse 2 acumulează energia ziua, pentru a putea zbura noaptea, la o viteză de 46 km/oră.

Următorul proiect este ca Solar Impulse 2 să facă înconjurul lumii într-un singur zbor, în anul 2015. El va putea ateriza doar pentru a schimba piloţii şi pentru aprovizionarea cu diferite materiale necesare echipajului. Aeronava va parcurge o distanţă de 35.000 km în aproximativ 500 de ore.

Până atunci, avionul va trebui să mai realizeze câteva zboruri scurte, pentru a fi siguri că este pregătit pentru marea provocare. Dacă rezultatele vor fi cele aşteptate, atunci cei 10 ani de lucru ai echipei de ingineri vor fi o reuşită care, în mod probabil, va produce schimbări importante în domeniul aviaţiei.