China renunţă la 6 milioane de mașini din trafic

606

Până la sfârșitul anului, China va scoate din circulaţie nu mai puţin de șase milioane de vehicule care nu îndeplinesc standardele privind emisiile de CO2, totul într-o mișcare de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Circa 300.000 din autovehiculele care vor fi eliminate din trafic sunt din Beijing, informează BBC. Potrivit datelor Agenţiei de Mediu din China, nu mai puţin de 31% din poluarea aerului din acest oraș este un rezultat al gazelor de eșapament. De aceea, Beijingul declară război poluării, a anunţat recent premierul chinez Li Keqiang.

Premierul a mai spus că poluarea aerului este „semnalul de alarmă al naturii împotriva modelului de dezvoltare ineficientă și oarbă.”

Oficialii chinezi nu au oferit însă și detalii asupra modului în care va fi aplicat programul.

Ineficientă pe termen lung, pentru că pe termen scurt, lucrurile se văd altfel. În 2013, China a devenit prima ţară în care vânzările de vehicule au depăşit pragul de 20 de milioane într-un an, marii producători auto străini – Toyota, General Motors, Ford şi Volkswagen – livrând un număr record de maşini pe piaţa chineză. Iar consultanţii J. D. Power estimează că, în 2018, consumatorii chinezi ar urma să cumpere până la 35 de milioane de autoturisme pe an.

În luna februarie, indexul de poluare a aerului era de 517 în Beijing. Cifre enorme, dacă le comparăm cu valorile considerate normale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră un index de 25 ca fiind acceptabil pentru sănătatea populaţiei, iar valorile normale se încadrează între 0 și 50. Valoarea maximă a indexului este de 500, pentru că cercetătorii au considerat imposibilă o depășire a acesteia.

Poluarea din China este atât de puternică, încât se aseamănă cu o iarnă nucleară, au avertizat cercetători chinezi.