Dieta pesco-vegetariană, mai eficientă decât cea vegană în prevenirea cancerului

2932

Adoptarea unei diete pesco-vegetariene ar putea fi cea mai bună măsură pentru a preveni cancerul colorectal. În urma unui studiu efectuat de Universitatea Adventistă Loma Linda Health, din California, s-a observat că alimentaţia vegetariană cu aport de pește înregistrează cea mai scăzută asociere cu cancerele colorectale, având un scor superior dietei vegane și chiar celei ovo-lacto-vegetariene.

Cercetătorii de la Universitatea Adventistă Loma Linda Health au realizat studiul pe un eșantion de 77.659 de persoane adventiste, monitorizând evoluţia acestora pe o perioadă de 7 ani. Oamenii de știinţă au descoperit că vegetarienii sunt mai puţin predispuși la diverse forme de cancer colorectal decât veganii însă mai predispuși faţă de pesco-vegetarieni (vegetarienii care mănâncă și pește).

Toate tipurile de vegetarieni, combinate, au înregistrat un risc cu 22 de procente mai mic decât nevegetarienii de a face cancer colorectal. Veganii au înregistrat un risc cu 16% mai mic, iar ovo-lacto-vegetarienii un risc cu 18% mai mic. Însă pesco-vegetarienii s-au făcut remarcaţi printr-un risc cu 43% mai mic. Potrivit cercetătorilor, beneficiile suplimentare ale dietei cu aport de pește vin, probabil, ca urmare a ingestiei de acizi grași omega-3.

Oamenii de știinţă au atras totodată atenţia că nevegetarienii incluși în eșantion consumă o cantitate mai mică de carne decât americanul obișnuit. Implicit, o comparaţie a vegetarienilor adventiști cu nevegetarienii cu un consum mai ridicat ar crește sensibil procentul de risc asociat ultimilor. Cancerul colorectal este al doilea cel mai fatal cancer în Statele Unite, după cancerul pulmonar. Numeroase studii au arătat că o dietă bogată în carne, și mai ales carne procesată, poate crește riscul de îmbolnăvire.

Potrivit dr. Michael Orlich, asistent universitar în medicină preventivă la Universitatea Loma Linda și coordonator al studiului, vegetarienii ar putea fi mai protejaţi decât nevegetarienii nu doar pentru că nu consumă carne, ci și pentru că au un aport mai mare de fibre, datorită consumului mai mare de vegetale. În plus, grupurile vegetariene consumau în general mai puţine alimente grase și gustări, ceea ce ajută la reducerea cantităţii de insulină din sânge și, implicit, diminuează riscul de cancer.

Medicul s-a arătat rezervat în privinţa interpretării beneficiilor consumului de pește la pesco-vegetarieni. În parte, pentru că pesco-vegetarienii mâncau aproape la fel de mult pește cât mâncau nevegetarienii. Medicul a mai precizat că beneficiile ar putea rezulta nu doar din aportul exclusiv de pește, ci dintr-o combinaţie a consumului de pește cu un consum ridicat de vegetale.

Studiul adventist a fost publicat în prestigioasa revistă de specialitate JAMA.