Cum va revoluţiona grafenul tehnologia

766

Grafenul, obţinut din grafit, este considerat cel mai maleabil și mai subţire material din lume și totodată cel mai rezistent. Datorită proprietăţilor sale extraordinare, ar putea revoluţiona tehnologia, contribuind la crearea de gadgeturi inovatoare atât în ceea ce privește modul în care arată, cât și felul în care interacţionăm cu ele, scrie Laptop Mag.

„Smartphone-uri aproape la fel de subţiri și flexibile ca hârtia și practic incasabile. Panouri solare turnate pentru a acoperi suprafaţa unei mașini electrice sau hibride. Posibile tratamente în cazul deteriorării coloanei vertebrale. Toate acestea sunt modalităţi în care poate fi folosit un material precum grafen”, potrivit Societăţii Americane pentru Chimicale.

Rezistenţa și flexibilitatea acestui super-material sunt oferite de felul în care sunt dispuși atomii de carbon, „aranjaţi în straturi bidimensionale”, susţin experţii. De exemplu, grafenul este de circa 100 de ori mai puternic decât oţelul. Această calitate ar putea conduce la dezvoltarea unor dispozitive tehnologice cu o durabilitate extraordinară, punctează Laptop Mag.

De asemenea, pentru că grafenul este un material transparent, ar putea sta la baza dezvoltării unor ecrane transparente. Experţii de la Universitatea din Manchester au descoperit că grafenul poate fi utilizat și pentru a crește semnificativ viteza maximă pe care o permite azi internetul de bandă largă.

În plus, acest material-minune ar putea spori durata bateriilor reîncărcabile și totodată ar putea micșora timpul alocat încărcării acumulatorilor. O astfel de baterie a fost deja construită de experţii de la Universitatea Northwestern, care au combinat grafenul cu siliconul. Astfel, au obţinut un acumulator care nu doar că a putut fi utilizat timp de o săptămână fără a necesita alimentare, însă care a stat la încărcat doar 15 minute, scrie Laptop Mag.

Grafenul ar putea fi utilizat în viitor și pentru conceperea unor dispozitive „care se pot integra în sistemul tău biologic”, afirma dr. Aravind Vijayaraghavan, de la Universitatea din Manchester, pentru NY Times. De exemplu, implantarea unui astfel de device în corpul uman ar putea avea funcţie de „citire a sistemului nervos sau de comunicare cu celulele”, punctează expertul.

Un aspect foarte important legat de grafen este faptul că presupune un cost foarte mic. Datorită proprietăţilor sale și preţului mic de obţinere, acesta ar putea înlocui anumite materiale foarte scumpe folosite în industrie, ca de exemplu indiu seleniura din celulele solare, punctează Tomas Palacios de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).