Inedit: Prima casă din lume imprimată 3D (VIDEO)

588

Un grup de arhitecţi olandezi au avut ideea inedită de a începe construcţia primei case din lume realizată prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D.

Pentru acest proiect, denumit „3D Print Canal House“, arhitecţii au avut nevoie de o imprimantă 3D imensă. Așa că „am cumpărat un container de pe internet și l-am transformat într-una dintre cele mai mari imprimante din lume”, povestește Hans Vermeule, unul dintre cofondatorii Dus architecture, compania care a iniţiat proiectul. Imprimanta, creată de firma Ultimaker, a fost denumită sugestiv „die Kamermaker”, adică „constructorul de camere”, precizează arhitectul.

Pentru construirea casei, fiecare cameră în parte va fi imprimată pe rând. La final, aceste bucăţi vor fi asamblate pentru a forma o casă tradiţională olandeză (canal house). Arhitecţii vor să construiască o casă care să conţină 12 camere, ce vor alcătui un muzeu. Ei estimează că procesul va dura în jur de trei ani, scrie New Scientist.

Unul din colţurile casei a fost deja construit și urmează să fie „umplut” cu o spumă care va întări construcţia și îi va adăuga greutate. Fără acest material, partea construită momentan are în jur de 180 de kilograme, scrie Associated Press.

Dezvoltarea tehnicii de printare a caselor ar putea aduce multiple beneficii. „Am putea recicla deșeurile în materiale folosite pentru imprimare, am putea elimina costurile mari de transport”, puncta Hedwig Heinsman, cofondatoare la Dus architecture. De asemenea, Vermeule privea această modalitate inedită drept o metodă eficientă de a răspunde nevoii de construire de locuinţe într-o lume în care populaţia se află în continuă creștere. „Pentru prima dată în istorie, peste jumătate din populaţia lumii trăiește în orașe. Avem nevoie de o tehnică rapidă de construire pentru a ţine pasul cu creșterea megaorașelor și cred că imprimarea 3D ar putea fi această tehnică”.

Cei care doresc să vadă cu ochii lor modul în care se printeză casa, pot vizita locul de construcţie contra sumei de 2,5 euro (circa 11 lei).

Și experţii de la Univesity of Southern California au creat un robot imens care folosește tehnologia de imprimare 3D, scrie Huffington Post. Prin această tehnologie, denumită Contour Crafting, experţii estimează că ar putea construi în mai puţin de o zi o casă de 232 de metri pătraţi.

Foto: 3D Print Canal House / captură Vimeo