Japonia face primele teste în vederea lansării unui „ascensor spaţial”

97

Conceptul de „ascensor spaţial”, inventat de scriitorul SF Arthur C. Clarke, s-ar putea apropia cu un pas de realizare prin intermediul experimentelor pe care o universitate japoneză și o companie de construcţii plănuiesc să le demareze luna aceasta.

Universitatea Shizuoka și contractorul Obayashi și-au propus să lanseze doi sateliţi mici (10 cm pătraţi) conectaţi între ei printr-un cablu de oţel de doar 10 m lungime. O cutiuţă de doar 6/3cm se va deplasa înainte și înapoi pe cablul ţinut în tensiune de cei doi minisateliţi, iar o cameră video va filma mișcarea pentru a verifica dacă aceasta este posibilă în spaţiu.

Obayashi are în vedere realizarea unui ascensor spaţial care să utilizeze șase vagoane ovale, fiecare având o dimensiune de 18 x 7,2 m și putând duce 30 de persoane. Aceste vagoane ar urma să fie conectate printr-un cablu care să lege o platformă de pe mare de un satelit aflat la 36.000 de kilometri deasupra Pământului.

Ascensorul ar urma să funcţioneze cu ajutorul unui motor cu roţi electrice.

Vagoanele ar călători cu 200 km/h și ar ajunge la staţia spaţială la opt zile după plecarea de pe Pământ.

Lungimea totală a unui cablu care ar urma să fie utilizat pentru ascensor ar fi de 96.000 km, iar costul total pentru punerea în funcţiune a ascensorului este estimat la 9 miliarde de dolari.

Costul transportului efectiv este de așteptat să fie de aproximativ o sutime din costul pe care l-ar presupune lansarea unei navete spaţiale.