Arme noi în lupta cu rezistenţa la antibiotice

143

O superbacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute și care poate provoca infecţii „grave” sau chiar moartea se răspândește, fără a fi detectată, în spitalele de oriunde din lume, a avertizat luni o echipă de cercetători australieni.

Oamenii de știinţă au descoperit trei variante ale bacteriei multirezistente în mostre colectate din 10 ţări. Între aceste variante se află tulpini din Europa, care nu pot fi anihilate în siguranţă de niciun medicament existent la ora actuală pe piaţă.

„Am început cu mostre din Australia, dar am căutat și o imagine globală și am descoperit că această bacterie se găsește în multe ţări și în numeroase instituţii”, a declarat Ben Howden, directorul Laboratorului de Diagnostic Microbiologic și Sănătate Publică. „Se pare că s-a răspândit”, a mai spus acesta. Bacteria denumită Staphylococcus epidermidis este înrudită cu mai cunoscuta MRSA.

Cercetătorii sunt de părere că această bacterie se răspândește cu rapiditate pe fondul unei utilizări crescute a antibioticelor, care caracterizează în mod special palierele de terapie intensivă, unde sunt internaţi cei mai bolnavi pacienţi, cărora le sunt prescrise în mod curent cele mai puternice medicamente.

Însă problema nu ţine strict de administrarea antibioticelor, spune o altă echipă de cercetători, întâmplător tot din Australia. „În ţările dezvoltate, atenţia a fost concentrată pe consumul de antibiotice drept factorul cel mai ușor de identificat care contribuie la rezistenţa antimicrobiană. Însă aceasta explică doar o parte din rezistenţa pe care am constatat-o”, avertiza profesorul Peter Collignon, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Naţionale Australiene.

Factori care ţin de guvernare (de exemplu: corupţia) și de infrastructură (de exemplu: dotarea sanitară a unităţilor medicale) sunt chiar mai importanţi decât se credea până acum. Profesorul Collignon spune că este nevoie de măsuri simultane de îmbunătăţire a dotării sanitare a unităţilor medicale, de măsuri pentru controlul și prevenirea infecţiilor, de măsuri care să faciliteze accesul la apă curată, precum și de investiţii publice în sistemul de sănătate, pentru a putea combate eficient rezistenţa antimicrobiană la scară globală.

În tot acest timp, o echipă de biologi de la universitatea americană UCLA a anunţat că a descoperit mii de combinaţii de câte patru, chiar cinci antibiotice care funcţionează mai eficient decât sugerau studiile anterioare. Descoperirea lor ar putea fi un important pas înainte în lupta contratimp cu agenţii patogeni și cu infecţiile tot mai rezistente la antibiotice.