Microsoft își ia adio de la Windows XP

51

Săptămâna aceasta este ultima în care Microsoft mai repară erori sau face modificări la Windows XP. Decizia va afecta la nivel mondial peste un sfert din computere, multe dintre ele esenţiale pentru anumite industrii. Impactul asupra securităţii cibernetice este mai mult decât îngrijorător.

După anunţarea deciziei, temerea iniţială a utilizatorilor a fost că sistemul va înceta să funcţioneze. De aceea, în primul rând, reprezentanţii Microsoft au ţinut să menţioneze că sistemul va funcţiona ca și până acum și că au oprit doar mentenanţa acestuia.

Liniștiţi de această clarificare, puţini au mai tratat cu seriozitate problema, mentenanţa fiind considerată un serviciu minor. Sistemele de antivirus și alte programe de securitate au fost considerate mai mult decât suficiente pentru evitarea pericolului. În realitate însă, după eliminarea serviciului de asistenţă, diversele atacuri asupra sistemului, care pot trece și de programele antivirus, nu vor mai fi contracarate de experţii companiei. Și cu siguranţă atacurile se vor înmulţi în urma veștii.

În urma calculelor specialiștilor, milioane de computere — iar aici numărul variază între 25% și 30% din totalul lor la nivel mondial — încă operează cu Windows XP. Conform Mashable, mai mult de 95% din ATM-urile americane folosesc acest sistem.

Lance Ulanoff, specialist în domeniu, preconizează consecinţe negative semnificative în viitorul apropiat. Acesta a afirmat într-un articol pentru Mashable că „sistemele vor fi infectate la computerele individuale, la cele folosite în derularea afacerilor și la ATM-uri într-un ritm nemaivăzut. Chiar dacă numărul utilizatorilor de Windows XP va scădea, pericolul va fi în creștere. Și atunci toată lumea va arăta cu degetul spre Microsoft.” Ceea ce aduce în discuţie motivul pentru care compania a luat o decizie de acest fel.

Windows XP este vechi de 12 ani, din anul 2008 nu a mai fost vândut de companie, iar computerele au putut fi comercializate cu acest software până în anul 2010. Durata de viaţă a acestuia a încetat, susţin reprezentaţii companiei. Aparent, aceasta este motivaţia care a determinat Microsoft să renunţe la investirea banilor pentru updatarea lui periodică. Au decis momentan să păstreze updatarea elementelor esenţiale de securitate, până în iulie 2015. E greu de crezut însă că reprezentanţii Microsoft nu au fost conștienţi de amploarea impactului.

Așa că cel mai plauzibil motiv rămâne cel comercial. În opinia unora, compania forţează în acest fel mâna utilizatorilor, pentru a-i determina că schimbe sistemul care a încetat de mult să reprezinte o sursă de profit.

Windows XP este al doilea sistem de operare, după Windows 7, ca răspândire. Motivele pentru care oamenii au decis să rămână la el sunt variate. Printre ele se numără explozia vânzărilor de tablete și smartphone-uri, care au pus pe plan secund investiţia în updatarea sistemelor de operare pentru PC. Un al doilea motiv ar fi eșecul variantelor mai noi ale sistemelor de operare, ca de exemplu Windows Vista, care a fost cumpărat de prea puţini oameni din cauza problemelor de funcţionare. Principalul motiv rămâne însă faptul că majoritatea au ales să nu facă o schimbare, pentru că lucrurile funcţionau corect.

Nu vor mai funcţiona așa în scurtă vreme. Pericolul este mai scăzut pentru computerele personale, care nu utilizează informaţii confidenţiale. Pentru companii, situaţia e mai complicată. Unele dintre ele au decis să-și asume riscul și să utilizeze în continuare Windows XP, pe seama clienţilor în multe cazuri. De aceea, atenţia altora se îndreaptă spre măsuri de eliminare a pericolelor.

Soluţia cea mai sigură este schimbarea sistemului de operare. Variantele ar fi sistemele Linux sau Macintosh, dar sunt mult mai greu de adaptat și e nevoie de timp de acomodare. Ceea ce implică resurse suplimentare. Așa că cea mai la îndemână soluţie rămâne Windows 7 sau noul Windows 8. În final, chiar și cu o lovitură de imagine, tot Microsoft va avea de câștigat.