Sistemul imunitar, posibil aliat împotriva cancerului

128

Există multe tratamente împotriva anumitor tipuri de cancer, unele dintre ele controversate. Printre alternativele la tratamentele tradiţionale se numără și imunoterapia, ale cărei rezultate încurajatoare au determinat cercetătorii să investească mai multe resurse în această direcţie.

Cu un an în urmă, Candace Brown, de 44 de ani, a sesizat că i-a apărut pe picior o rană, care nu se vindeca în ciuda tuturor tratamentelor. Prin urmare, a mers la medic şi acesta i-a spus că nu este nimic îngrijorător. Nemulţumită de răspunsul medicului, a cerut o biopsie, în urma căreia i s-a diagnosticat cancer de piele, relatează news.yahoo.com.

După mai multe cercetări, medicii au descoperit că boala se răspândise aproape în tot corpul, motiv pentru care mai avea de trăit cel mult cinci ani. Candace a fost şocată de această veste şi s-a hotărât să facă propriile cercetări în domeniu pentru a afla cum se poate trata singură. A început să caute informaţii şi a aflat că tocmai se realiza un studiu care analiza o nouă abordare a cancerului de piele, la Georgetown University Lombardi Comprehensive Cancer Center in Washington D.C. Experimentele din cadrul studiului nu se bazau pe chimioterapie, ci pe imunoterapie. Imunoterapia foloseşte medicamente care antrenează propriul sistem imunitar împotriva cancerului, cu ajutorul unor proteine numite anticorpi monoclonali.

Dr. Michael Atkins, medic, coordonator al studiului a explicat că de multe ori se pierde lupta împotriva cancerului din cauza faptului că tumorile blochează răspunsul imunitar al celulelor sănătoase împotriva lor. Atunci când se întâmplă acest lucru, tumorile continuă să crească şi să se răspândească, deoarece sistemul imunitar nu opune rezistenţă. Imunoterapia întărăşte sistemul imunitar pentru ca acesta să fie capabil să evite blocarea unui răspuns din partea celulelor sănătoase şi în felul acesta să lupte împotriva bolii.

Candace Brown a fost supusă imunoterapiei, care are mai puţine efecte secundare decât chimioterapia. După un timp, medicii au observat că majoritatea tumorilor se micşoraseră, iar altele dispăruseră; mai târziu, nu mai exista nicio urmă de cancer, motiv de bucurie pentru Brown.

Atkins a avertizat însă că este prea devreme pentru a spune dacă boala în cazul lui Brown a dispărut definitv, sau dacă imunoterapia este motivul, deoarece în cazul a jumătate dintre pacienţi nu s-a întâmplat acest lucru. Încă mai este nevoie de multe cercetări şi studii în domeniu pentru a putea spune că acest tratament funcţionează în cazul oricărei persoane. În prezent, şapte companii farmaceutice testează această terapie pentru tratarea cancerului.