Stephen Hawking, despre ce ameninţă existenţa omenirii

1327

Renumitul om de știinţă Stephen Hawking avertizează asupra unui potenţial pericol la adresa umanităţii care se ascunde chiar în spatele avansului spectaculos într-un domeniu al tehnologiei de care el, personal, are atâta nevoie, din cauza bolii de care suferă.

„Dezvoltarea inteligenţei integral artificiale ar putea însemna sfârșitul rasei umane”, a declarat recent prof. Hawking, pentru BBC.

Declaraţia reputatului fizician este cu atât mai surprinzătoare cu cât acesta este dependent de această ramură tehnologică, cea a inteligenţei artificiale, pentru a putea comunica. Prof. Hawking suferă de scleroză laterală amitrofică (ASL, sau boala Lou Gehrig), o afecţiune caracterizată prin reducerea numărului de neuroni motori la nivelul măduvei spinării și al creierului. Boala afectează capacităţi de bază ale pacientului, precum vorbitul sau mersul.

Pentru a vorbi, prof. Hawking folosește un sistem special, dezvoltat de specialiștii de la companiile Intel și Swiftkey. Practic, prin tehnologia folosită, sistemul învaţă modul de gândire al utilizatorului. Pe baza acestor informaţii, poate sugera apoi următoarele cuvinte pe care acesta ar vrea să le folosească.

Sistemul folosit de prof. Hawking are la bază însă „forme primitive ale inteligenţei artificiale”, despre care expertul susţine că și-au demonstrat utilitatea. El este însă îngrijorat de consecinţele pe care le-ar putea avea asupra rasei umane dezvoltarea acestei tehnologii.

„Ar putea porni singur și s-ar putea reproiecta într-un ritm tot mai crescut”, este scenariul sugerat de prof. Hawking cu privire la avansul tehnologic în domeniul inteligenţei artificiale. „Oamenii, care sunt limitaţi de evoluţia biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi înlocuiţi”, continuă expertul.

Nu este prima dată când prof. Hawking discută despre consecinţele dezvoltării inteligenţei artificiale. „Succesul la crearea inteligenţei artificiale ar putea fi cel mai important eveniment din istoria omenirii. Din păcate, ar putea fi și ultimul, dacă nu învăţăm cum să evităm riscurile asociate”, scria în urmă cu doar câteva luni specialistul, într-un articol pentru The Independent.

În ciuda beneficiilor pe care dezvoltarea acestei tehnologii ar putea să le aducă lumii, inclusiv în ceea ce privește eradicarea bolilor și a sărăciei sau încetarea războaielor, expertul subliniază potenţialul distructiv al revoluţionării inteligenţei artificiale, potenţial ce ar putea fi observat inclusiv în sfera economică. „Ne putem imagina că o asemenea tehnologie s-ar dovedi mai inteligentă decât pieţele financiare, ar eclipsa cercetătorii umani, ar domina liderii mondiali și ar dezvolta arme pe care nici măcar nu le-am putea înţelege. În timp ce impactul pe termen scurt al inteligenţei artificiale depinde de cine o controlează, impactul pe termen lung depinde de capacitatea de a o controla”, punctează prof. Hawkins.

Alţi experţi se arată însă optimiști cu privire la viitorul omenirii într-o lume revoluţionată de inteligenţa artificială. Unul dintre aceștia este Rollo Carpenter, inventatorul Cleverbot, un software care, pe baza conversaţiilor cu oameni, învaţă să vorbească precum o fiinţă umană. Deși admite că nu poate preconiza cum se vor transforma lucrurile în cazul în care inteligenţa artificială o va depăși pe cea umană, Rollo crede că impactul acestei tehnologii va fi unul pozitiv. „Cred că vom păstra controlul asupra tehnologiei pentru o perioadă decent de lungă de timp, iar potenţialul acesteia de a rezolva multe dintre problemele lumii poate deveni realitate”, a declarat Carpenter pentru BBC.

Până în prezent, avansul realizat în sfera inteligenţei artificiale este surprinzător. Unul dintre exemplele în acest sens este Eugene, care poate trece ușor drept un băiat de 13 ani, însă, în realitate, este primul software care a trecut testul Turning, considerat un prag important în domeniul inteligenţei artificiale.

De asemenea, cercetătorii companiei Cycorp au creat Cyc, o mașinărie ce poate fi comparată cu un „creier construit din software”, ce învaţă permanent. Acest computer poate stabili conexiuni similare celor realizate de oameni, deoarece poate „citi printre rânduri”, înţelegând afirmaţiile la un nivel mai profund, dincolo de sensul propriu al cuvintelor.