Tehnologia, un potenţial pericol pentru viitorul românilor

343

Tehnologia crește productivitatea, dar, în egală măsură, poate accentua și șomajul. În privinţa aceasta, România are motive serioase de îngrijorare.

Peste 60% din locurile de muncă din România sunt în pericol de dispariţie, tehnologia fiind principalul vinovat. În același timp, nivelul de automatizare este atât de scăzut, încât valoarea adăugată creată de angajatul din România e de 4 ori mai mică decât în Europa, conform unui reportaj DIGI 24. Comparativ, Cehia este la jumătate din media europeană, iar vecinii din Ungaria, la o treime.

Diferenţele sunt semnificative, mai ales în sectorul auto, acolo unde, în condiţiile unor linii de asamblare învechite, muncitorul român creează pe ora muncită doar 16% din valoarea adăugată produsă de muncitorul european. Însă în România nu se poate accelera prea mult ritmul de automatizare, din cauza presiunilor puternice din partea celor care și-ar pierde locurile de muncă. Din această situaţie derivă, de fapt, marea dilemă a economiei româneşti, cu care ne confruntăm după ani întregi de subfinanţare a educaţiei. Astfel s-a ajuns ca România să fie pe ultimul loc din UE la numărul de tineri cu studii superioare, lucru care se traduce prin faptul că pe piaţa muncii există o diferenţă uriaşă între ce se cere şi ce se oferă. Aproape jumătate dintre românii activi pe piaţa muncii nu au terminat cele zece clase obligatorii, ceea ce înseamnă că avem cel mai mare procent de locuri de muncă vulnerabile la evoluţiile tehnologizării.

Preocupările în această direcţie nu se manifestă doar în cazul României. De exemplu, Forumul Economic Mondial de la Davos din 2016, la care au participat 40 de șefi de stat și peste 1.500 de oameni de afaceri din întreaga lume, a avut ca temă principală „Cea de-a patra revoluţie industrială”. Raportul „Viitorul locurilor de muncă”, realizat pe baza datelor analizate din 15 mari economii mondiale, indică faptul că 65% din copiii care încep acum școala primară vor profesa în domenii inexistente la momentul de faţă. Mai mult, în următorii 5 ani, susţine raportul, noile tehnologii vor duce la dispariţia a 7,1 milioane de locuri de muncă în cele 15 ţări analizate (majoritar în domeniul administrativ și secretariat), dar și la apariţia a 2 milioane de locuri de muncă (preponderent în inginerie și IT).

Potrivit CEO Autodesk, Carl Bass, „fabrica viitorului va avea doar doi angajaţi: un bărbat și un câine. Omul va fi acolo pentru a hrăni câinele. Câinele va fi acolo pentru a-l împiedica pe om să atingă echipamentul.” Dincolo de glumă, peste jumătate din locurile de muncă din statele UE riscă să fie înlocuite de computere în aproximativ două decenii, potrivit unui studiu realizat de economistul Jeremy Bowles, de la Școala de Economie din Londra. „Dacă credem că tehnologia va putea depăși obstacolele tradiţionale în ceea ce privește sarcinile de lucru cognitive non-rutină, atunci trebuie să înzestrăm noua generaţie de angajaţi cu aptitudini care să complinească tehnologia fără să fie ameninţate de ea”, a comentat Bowles, citat de Bloomberg. De asemenea, trebuie identificate modalităţi prin care „oamenii şi roboţii pot coexistă şi colabora. E un lucru delicat, dar nu imposibil. Trebuie să ştim modul în care tehnologiile noi vor prelua anumite sarcini făcute de oameni şi să anticipăm ce taskuri vor fi automatizate. E la fel de important să ne dăm seama cum se poate dezvolta un parteneriat productiv între oameni şi roboţi”, conchide Shelly Palmer, CEO al companiei The Palmer Group.