Un fizician rus lansează un premiu mai mare decât Nobelul

33

Un fizician rus care a făcut o avere investind în domeniul reţelelor sociale, a fondat cel mai mare premiu anual din istoria știinţei.

Yuri Milner, care a dat lovitura, financiar vorbind, după ce a investit în minele de aur ale reţelelor sociale – Facebook, Twitter, Zynga și Groupon – a lansat anul acesta o serie de premii care să recunoască avansul știinţei, în domeniul fizicii fundamentale, relatează The Guardian.

Fiecare dintre premii are o valoare monetară de 3 milioane de dolari, lăsând mult în urmă premiul Nobel care, anul trecut, s-a oprit la 1,1 milioane de dolari. Cu toate acestea Milner spune că nu a vrut, în mod special să creeze un premiu superior Nobelului, însă a vrut ca suma să fie suficient de mare pentru a fi o declaraţie în sine, care să sublinieze importanţa studierii fizicii fundamentale.

Anul acesta, premiul a mers la nu mai puţin de nouă cercetători. Aceștia vor alcătui comitetul decizional care va stabili câștigătorul, sau câștigătorii anului viitor. Premiul va fi acordat în primul trimestru al fiecărui an, spre deosebire de premiul Nobel care se acordă în octombrie.