Psihologul Diederik Stapel, de la UniversitateaTilburg (Olanda), ale cărui lucrări au fost publicate în numeroase reviste de specialitate a falsificat date şi a inventat experimente întregi, susţine o comisie de investigaţie formată din specialişti de la trei institute de cercetare.
Jurnalul Science, care a publicat în aprilie unul dintre articolele psihologului, a emis o scrisoare „de exprimare a îngrijorării" pentru frauda dezvăluită de reprezentanţii a trei institute de cercetare în cadrul cărora Stapel a lucrat. Este vorba de departamentele de cercetare ale universităţilor Groningen, Amsterdam şi Tilburg.
Scandalul, care vizează un deceniu întreg de muncă este cel mai recent episod ruşinos pentru cercetarea în psihologie, un domeniu care abia în ultimii ani a căpătat un respect si aşa destul de fragil, scrie The New York Times. După acest caz, experţii spun că va fi nevoie de o revizuire a modului în care sunt tratate rezultatele cercetărilor.
„Marea problemă este cultura internă care le permite cercetătorilor să învârtă rezultatele astfel încât să spună o poveste mai bună decât ce au găsit în realitate," crede Jonathan Schooler, psiholog la Universitatea California, din Santa Barbara.
De-a lungul cariereri sale, dr. Stapel a publicat lucrări despre efectele puterii asupra ipocriziei, prejudecăţi rasiale şi efectele pe care industria de publicitate le are asupra percepţiei de sine. Multe dintre rezultatele sale au apărut în publicaţii peste tot în lume, inclusiv în The New York Times, care a publicat în decembrie un studiul al său despre publicitate şi identitate.
Într-o declaraţie care a apărut luni pe site-ul Universităţii Tilburg, dr. Stapel îşi cerea scuze faţă de colegii săi. „Am eşuat ca om de ştiinţă şi cercetător. Mi-e ruşine şi regret foarte mult."
Numeroase teze de doctorat, coordonate de prof. Stapel, sunt privite cu suspiciune după ce investigatorii au intervievat foşti studenţi, co-autori şi colegi ai cercetătorului. Dr. Stapel a publicat în jur de 150 de lucrări, dar comisia nu a eliberat nici o listă cu cele fraudate.
Comisia susţine că dr. Stapel a putut să înşele lumea academică, fiindcă el era singurul care avea acces la informaţiile brute adunate în timpul experimentelor.
Aceasta este o problemă des întâlnită în psihologie, susţine Jelte M. Wicherts, psiholog la Universitatea din Amsterdam. Două treimi dintre cercetătorii olandezi din domeniul psihologiei au recunoscut că nu arată altor cercetători informaţiile primare cu care lucrează şi că asta ar fi o încălcare a regulilor etice stabilite pentru acest domeniu, spune Wicherts, într-un material citat de The New York Times.
Nu mai puţin de 70% dintre respondenţii la un sondaj la care au participat peste 2.000 de cercetători americani, au recunoscut sub anonimat că modifică pe alocuri datele din lucrări. Rezultatele au fost publicae de Leslie John, de la Universitatea Harvard.
Wicherts mai spune că o altă greşeală des întâlnită este neglijenţa în strângerea datelor statistice. Luând la întâmplare 281 de lucrări psihologice de la Universitatea Amsterdam, profesorul Wicherts şi echipa sa audescoperit că jumătate dintre lucrări, publicate deja în reviste de specialitate, conţineau erori statistice şi 15% dintre ele aveau cel puţin o eroare care ar fi modificat complet rezultatul final.
(Foto: New York Times)