Universitatea Ebraică din Ierusalim publică arhivele lui Albert Einstein

112

O versiune îmbunătăţită a site-ului dedicat arhivelor lui Albert Einstein, a fost lansată luni de Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Site-ul http://alberteinstein.info/ va cuprinde un inventar complet al arhivelor lui Einstein, facilitând accesul publicului la peste 80.000 de documente, dintre care 40.000 de lucrări personale aparţinând lui Einstein și alte 30.000 de documente referitoare la teoria relativităţii, emisă de Einstein în 1980.

Între materialele disponibile pe site se află și o scrisoare a lui Albert Einstein despre conflictul arabo-israelian, pe care fizicianul a adresat-o, în 1930, directorului ziarului Falastin. Vizitatorii vor găsi pe același site și o carte postală trimisă de Einstein mamei sale bolnave și o scrisoare trimisă unei tinere amante.

Universitatea a decis să expună, în primă fază, 2.000 de documente ale lui Albert Einstein, printre care corespondenţa personală şi 6 caiete în care se găsesc notiţe ale demersurilor sale ştiinţifice. Publicarea acestor documente oferă ocazia cunoaşterii omului din spatele geniului, relatează The Guardian.

Din 2003 până în prezent, publicul a avut acces la doar 900 de manuscrise.

Hanoch Gutfreund, fostul preşedinte al univerităţii care este responsabilă de proprietatea intelectuală a lui Einstein a declarat că expoziţia online îl prezintă pe fizician în cea mai bună lumină, întrucât a fost un om care s-a exprimat cu privire adeseori la agenda contemporană.