Se estimează că una din patru femei din Statele Unite va suferi din cauza a cel puţin o formă de violenţă domestică pe parcursul vieţii ei. În acest cadru sumbru, al unei vieţi care scapă greu de violenţă, creativitatea pare ultimul lucru de care ar fi nevoie. Totuși, pe o femeie pare să o fi salvat.

Un fost agent de dispecerat a relatat pe Reddit o situaţie aproape incredibilă, petrecută în timpul serviciului. Lucrând la centrala de urgenţe, a primit un apel pe care iniţial l-a luat drept glumă, însă mai apoi a realizat că era un strigăt după ajutor.

Bărbatul, pe nume Keith Weisinger, a fost contactat de editorii BuzzFeed, cărora le-a spus în detaliu cum s-a desfășurat discuţia:

„- 911, care este urgenţa dumneavoastră?
– Strada XYZ nr. 123.
– Ok, ce se întâmplă acolo?
– Aș vrea să comand o pizza, vă rog. (Operatorul se gândea că este o glumă.)
– Doamnă, aţi sunat la 911.
– Da, știu. Aș dori o pizza mare, jumătate cu pepperoni, jumătate cu ciuperci și ardei.
– Ăăă… mă scuzaţi, știţi că aţi sunat la 911, nu-i așa?
– Da. Știţi cât de mult va dura?
– Ok, doamnă, este totul în regulă acolo? Aveţi vreo urgenţă?
– Da, am.
– (Atunci și-a dat seama.) Și nu puteţi vorbi, pentru că este cineva cu dumneavoastră în cameră?
– Da, e corect. Știţi cât va dura?
– Un agent este la aproximativ 2 kilometri de locul unde vă aflaţi. Aveţi arme în casă?
– Nu.
– Puteţi sta la telefon cu mine?
– Nu. Pe curând. Mulţumesc.”

Operatorul a verificat istoricul apelurilor de la acel număr și a sesizat mai multe apeluri notate cu „violenţă domestică”, așa că a detașat un poliţist aflat în zonă, care l-a arestat pe partenerul violent.

Din păcate, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, spunea Weisinger, nu se știe ce s-a întâmplat cu femeia după acest episod. „Acesta este unul dintre cele mai frustrante aspecte ale muncii la 911”, mărturisea Weisinger, „faptul că, în afară de rezolvarea imediată a crizei – arestare, spitalizare etc. –, rareori reușim să aflăm ce s-a mai întâmplat cu oamenii care au sunat.”

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.