La ce pericole te expui dacă stai prea mult timp în faţa calculatorului

16195
La ce pericole te expui dacă stai prea mult timp în faţa calculatorului

Unii dintre noi ajungem să stăm cu ochii lipiţi de monitorul calculatorului chiar şi opt ore pe zi la locul de muncă, la care se mai pot adăuga cel puţin câteva zeci de minute petrecute la calculatorul de acasă. Acest obicei are însă un preţ: sănătatea noastră.

Pe de-o parte, calculatoarele ne-au ajutat în îndeplinirea mult mai eficientă şi mai rapidă a task-urilor de la serviciu, ne-au uşurat munca şi au condus la dezvoltarea şi inovarea lumii în care trăim. Pe de altă parte însă, folosirea tot mai frecventă a computerelor de către oameni şi pe o perioadă îndelungată îşi poate lăsa amprenta pe sănătatea fizică, dar şi pe cea psihică a utilizatorilor.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Chiba din Japonia au ajuns la concluzia că este nevoie de numai cinci ore pe zi petrecute în faţa calculatorului pentru ca riscul apariţiei depresiei şi a insomniilor să crească, notează Daily Mail. Mai mult, folosirea calculatorului la muncă poate conduce la apariţia unui sentiment de izolare, spun cercetătorii, pe fondul activităţii realizate de unul singur în faţa monitorului, indiferent dacă se lucrează într-un birou comun, cu mai mulţi angajaţi.

Sigur, accesând reţelele sociale, precum Facebook sau Twitter, putem înlătura sentimentul de depresie apărut pe fondul utilizării computerului, arată Woman Globe, dar acestea ar putea conduce la dezvoltarea dependenţei de internet, condiţie care poate fi introdusă pe lista bolilor psihice.

La acestea se adaugă o serie de afecţiuni care ne pot afecta sănătatea fizică. De exemplu, ochii noştri au de suferit de pe urma privitului îndelungat la monitorul calculatorului. Ochiul uman este construit astfel încât să „prefere” să privească obiectele aflate la o depărtare de cel puţin şase metri, notează Better Health Channel. Ecranul computerului se află la o distanţă mult mai apropiată de ochi, iar acest lucru determină un efort mai mare al muşchilor oculari. Astfel, privitul pe o perioadă mai lungă de timp a ecranului conduce la apariţia senzaţiei de oboseală. Acelaşi efect îl are şi lumina emisă de monitor. În consecinţă, prea multe ore în faţa computerului ar putea să nască dureri de cap, viziune înceţoşată sau incapacitatea de a focaliza obiectele aflate la depărtare.

Dacă stai prea mult la calculator, cel mai probabil eşti aşezat pe un scaun, iar această poziţie reduce circulaţia sângelui către muşchi, tendoane sau ligamente din cauza faptului că rămâi în aceeaşi poziţie pe o perioadă lungă de timp. Acesta este motivul pentru care, după câteva ore de lucru la computer simţi dureri în zona spatelui, a gâtului, a umerilor şi a braţelor, arată Better Health Channel. La aceste dureri contribuie şi design-ul neadecvat al biroului şi postura necorespunzătoare.

De asemenea, statul îndelungat în faţa calculatorului poate conduce la apariţia problemelor kilogramelor în plus, notează Woman Globe. Acest obicei reduce activitatea fizică şi, la fel ca şi în cazul privitului la televizor, mai mult de două ore în faţa ecranului ar putea constitui un factor pentru creşterea greutăţii. Riscul creşte dacă în timp ce stai la calculator ai tendinţa de a şi mânca, în special alimente de tipul junk-food.

Nu doar calculatoarele sunt periculoase pentru sănătate. Laptopurile prezintă dezavantajul poziţionării monitorului şi a tastaturii foarte aproape una de cealaltă, notează Better Health Channel. Poziţionarea laptopului astfel încât să se afle la o înălţime adecvată pentru a nu forţa regiunea gâtului şi a spatelui, te poate determina să adopţi o poziţie incomodă a umerilor şi a braţelor. În schimb, dacă plasezi laptopul la o înălţime care să nu forţeze braţele şi umerii să ajungă la tastatură, ai putea întâmpina probleme ale gâtului atunci când priveşti monitorul.

Computerele au devenit aproape indispensabile în viaţa noastră de zi cu zi, iar acest lucru a contribuit, printre altele, la creşterea productivităţii şi eficienţei noastre la locul de muncă. Cu toate acestea, folosirea acestora în exces poate aduce prejudicii sănătăţii noastre. Efectele negative pot fi însă diminuate dacă ne oferim pauze scurte, departe de calculator, la anumite intervale de timp, pentru a ne dezmorţi şi pentru a face măcar puţină mişcare.

Niciun articol afișat