Bisericile ar trebui să acorde mai multă atenţie celor care aleg să li se alăture prin botez, recomandă un studiu realizat recent de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, în regiunea Pacificul de Sud.

Studiul a investigat relaţia dintre practicile cu privire la botez în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și numărul de membri, maturitatea creștină și devotamentul credincioșilor faţă de convingerile fundamentale ale bisericii. Cercetarea a fost realizată de specialiști din cadrul universităţilor Avondale și Andrews, pe un lot format din 1.500 de credincioși adventiști cu vârsta peste 18 ani care au participat la diverse întâlniri ale bisericii din Australia, Noua Zeelandă și regiunea Pacificul de Sud în perioada 2014-2015.

Conform raportului preliminar al studiului, mai mult de jumătate dintre participanţi au fost botezaţi înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, iar 20% dintre ei înainte de împlinirea vârstei de 9 ani. Părinţii a 33% dintre cei care s-au botezat având 11-14 ani le spuseseră că erau prea tineri, însă participanţii la studiu au spus că dorinţa copiilor de a se boteza „ar trebui luată în serios”.

Una dintre convingerile distinctive ale Bisericii Adventiste constă în botezarea celor care cred, astfel încât botezul are loc la o vârstă la care individul poate înţelege. Aceeași convingere este împărtășită și de Mișcarea Menonită. Un studiu realizat de Kauffman și Harder în anul 1973 și citat de Enciclopedia online a Mișcării Menonite menţionează că tendinţa de scădere a vârstei botezului era observabilă încă de atunci. Studiul menţionează faptul că în timp ce pentru credincioșii de peste 50 de ani media de vârstă pentru botez a fost de 16,3 ani, pentru cei între 30 și 49 de ani media a fost de 14,9 ani, iar pentru cei sub 30 de ani, media a fost de 14 ani. În anul 1973, 13% dintre membrii Mișcării Menonite fuseseră botezaţi înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Studiul a investigat și relaţia participanţilor cu biserica în trecut, 17% dintre aceștia spunând că au avut o perioadă în care s-au înstrăinat de biserică, pentru o treime dintre ei această perioadă fiind mai lungă de 6 ani. Și studiul realizat de Center for Creative Ministry a observat o înstrăinare a credincioșilor care au fost botezaţi în copilărie, mai ales atunci când aceștia se mută în orașe mai mari pentru studii sau pentru serviciu.

O altă descoperire îngrijorătoare este faptul că 1 din 4 participanţi a declarat că, după botez, nu a fost integrat într-un program de mentorat. Problema a fost descoperită și de o cercetare realizată în anul 2013 de organizaţia Center for Creative Ministry, cercetătorul Monte Sahlin menţionând nevoia unei strategii de integrare pe termen lung a noilor membri. În plus, studiul realizat pe un eșantion format din 1.053 de credincioși inactivi sau excluși, din toată lumea, a arătat că motivele pentru care adventiștii părăsesc biserica sunt rareori de ordin doctrinar și deseori de natură personală, însă ceilalţi credincioși sunt rareori alături de ei atunci când suferă.

Citește și: Cercetare adventistă dezvăluie motivele celor ce părăsesc biserica

Deși rezultatele studiului realizat în regiunea Pacificul de Sud pot fi generalizate doar asupra credincioșilor adventiști care participă – în mod activ sau pasiv – la întâlnirile regionale ale acesteia, iar cele ale studiului realizat de Center for Creative Ministry, doar la nivelul credincioșilor inactivi sau excluși, ambele studii evidenţiază nevoia integrării noilor credincioși și preocuparea pentru greutăţile cu care se confruntă cei care frecventează sau au refuzat să frecventeze aceeași biserică.

DISTRIBUIE: