Mii de femei se implică în lupta din Siria și Irak însă rolul lor diferă în funcţie de tabăra pe care o aleg.

În ultimele luni, 8.000 de tinere femei din Siria, Irak, Iran și Turcia s-au alăturat grupărilor ce se opun Statului Islamic pentru a-și apăra familiile și libertatea, informează Christian Post. Acestea luptă în cadrul YPJ, cunoscută și ca „Unitatea de Protecţie a Femeilor“, pentru a proteja populaţia kurdă din Siria, dar și civili, inclusiv creștini, de Statul Islamic.

Prima astfel de unitate, formată în totalitate din femei, a fost înfiinţată în anul 1996, atunci când femeile au început lupta împotriva regimului lui Saddam Hussein, membrele sale fiind cunoscute pentru curajul și abilităţile lor în luptă, notează Breitbart. Astăzi, femeile reprezintă în jur de 40% din totalul militarilor kurzi din regiune.

De ce aleg asta?

Femeile din cadrul YPJ au fost instruite împreună cu forţele speciale și echipele SWAT, au studiat teorii politice și au un avantaj mai puţin vehiculat: „Jihadiștilor nu le place să lupte împotriva femeilor, deoarece cred că, dacă sunt uciși de o femeie, nu vor ajunge în Cer“, a declarat o femeie-soldat pentru The Wall Street Journal.

Aveam două opţiuni: să stau acasă și să aștept să vină soldaţii Statului Islamic sau să îmi protejez familia și poporul alăturându-mă YPJ. Am ales a doua opţiune, și mă bucur că am făcut-o“, a declarat Arin, o femeie-soldat în vârstă de 22 de ani, pentru Quartz.

Într-o societate încă tradiţională în ceea ce privește rolul femeii, acestea le sunt subordonate bărbaţilor, însă în Turcia și Siria există centre comunitare unde femeile pot învăţa despre emancipare și autoapărare și care sprijină, de asemenea, victimele violenţei domestice. Suntem egale cu bărbaţii, însă suntem și diferite. De aceea suntem, în continuare, preocupate de înfăţișarea noastră. Nu vrem să arătăm ca bărbaţii“, spune Beritan, membră a YPJ, pentru Quartz. Femeile nu se înrolează pentru a-și apăra orașele doar de armata Statului Islamic, ci și de ideile extremiste pe care le-ar putea aduce cu el, a declarat col. Nahida Admed Rashid, comandantul unităţii, pentru PBS.

Motive occidentale

În timp ce femeile kurde se înrolează pentru a lupta împotriva Statului Islamic, mai mult de 550 de femei din Occident au călătorit în Irak și Siria, și-au ars pașapoartele și s-au alăturat acestuia, informează The Daily Signal.

Institutul pentru Dialog Strategic, un grup de lucru ce militează pentru contracararea extremismului global cu sediul în Londra, a realizat un studiu cu privire la motivaţia femeilor occidentale care se alătură ISIS.

Studiul a identificat factori care le atrag pe femei spre Statul Islamic, dar și factori care îndepărtează femeile de societatea occidentală, împingându-le spre acesta, susţin autorii studiului.

Femeile își doresc să facă parte dintr-un Stat Islamic utopic și să își îndeplinească datoria religioasă, să aparţină unei comunităţi și să trăiască într-un Stat Islamic idealizat, relevă studiul. În același timp, acestea sunt împinse spre ISIS de simţămintele de singurătate și izolare, specifice societăţii occidentale, de perceperea comunităţii musulmane ca fiind o comunitate persecutată și de furia faţă de lipsa de iniţiative internaţionale ca răspuns la această persecuţie.

Multe femei care se alătură Statului islamic fie sunt ignorante în materie de religie, fie s-au convertit recent la islam, fiind atrase de către social media. Femeile-voluntar folosesc Tumblr, Twitter, Facebook, Instagram etc. pentru a prezenta un Stat Islamic utopic, idealizând rolul femeilor în cadrul califatului.

„Zilnic sunt transmise  aproximativ 100.000 de tweeturi pro-ISIS, iar multe dintre acestea par a fi difuzate de femei din societăţile occidentale care s-au alăturat ISIS“, a declarat Mah-Rukh Ali, cercetătoare specializată în propaganda ISIS în rândul femeilor, din cadrul Universităţii Oxford, pentru BBC.

Însă femeile necăsătorite care reușesc să ajungă în teritoriul controlat de Statul Islamic sunt închise cu altele care vorbesc aceeași limbă, sunt îndoctrinate religios și urmează cursuri de arabă, în timp ce li se găsește cât mai repede un soţ, spune aceasta. Speranţa de viaţă a unui soldat al Statului Islamic este de maxim două luni, după care „tânăra soţie“ devine văduvă, trecând printr-o perioadă de doliu de aproximativ patru luni. Urmează un alt soţ, alte patru luni de doliu, și așa mai departe.

„Califatul nu este așa cum credeţi“

După experimentarea realităţii Statului Islamic, o femeie în vârstă de 23 de ani care a reușit să fugă le avertizează acum pe tinerele europene cu privire la ceea ce le așteaptă în așa-numitul Califat. „Califatul nu este așa cum credeţi. Femeile sunt bătute cu biciul, vândute, drogate. Trupurile lor moarte sunt lăsate la vedere săptămâni întregi“, a declarat tânăra cunoscută sub pseudonimul Um Asma pentru publicaţia germană Bild am Sonntag, citată de Fox News.

Spre deosebire de al-Qaeda, ISIS încearcă să înfiinţeze o societate permanentă, bine înrădăcinată. Aduc familii din întreaga lume musulmană, nu doar din Europa și Statele Unite…“, a declarat Aimen Deen, fost membru al-Qaeda, în cadrul unui interviu acordat BBC.

Jumătate din această societate este formată din femei. „Acestea joacă un rol important în multe domenii precum asistenţa medicală, educaţie și chiar colectarea taxelor, așa că sunt esenţiale pentru supravieţuirea Statului Islamic“, a continuat Aimen Deen.

În timp ce femeile kurde par a-și descoperi identitatea, limitele, potenţialul, declarând, prin acţiunile lor, că sunt la fel de valoroase ca bărbaţii, femeile din Occident încearcă să depășească izolarea și singurătatea resimţite într-o lume în care sunt deja recunoscute, cel puţin la nivel declarativ, ca fiindu-le egale bărbaţilor. Tinerele occidentale aleargă spre un califat utopic în care să fie acceptate și în care să regăsească acel sentiment de apartenenţă care îi lipsește Occidentului, în timp ce tinerele kurde luptă împotriva adevăratului califat, care aduce cu el nu doar moarte și distrugere, ci și extremism ideologic.