Creștinismul în America trece printr-o criză profundă, potrivit celor mai recente sondaje și analize ale liderilor de opinie creștini. În același timp, creștinii din SUA sunt tot mai nemulţumiţi de traiectoria seculară pe care se înscrie ţara lor. În acest context, există voci care consideră că este nevoie de o nouă redeșteptare religioasă care să redreseze America.

Un studiu recent al Pew Research Center susţine că asistăm la un declin serios al creștinismului în America, fapt care i-a determinat pe mulţi lideri creștini să încerce să caute posibilele cauze și soluţii. Președintele de la American Family Association (AFA), Tim Wildmon, de exemplu, e de părere că „putem să arătăm spre problemele sociale fierbinţi ale [naţiunii] noastre și spre direcţia lor din punct de vedere moral și al perspectivei biblice“. Astfel, Wildmon subliniază dezavantajele faptului că „media, în general, și industria divertismentului reflectă o cultură în care credinţa ocupă locul din spate, dacă nu este aruncată complet din autobuz“. Wildmon susţine că „aât legile naţiunii noastre, cât și politicile publice – vezi politicile legate de avort, libertate religioasă și protejarea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie – sunt schimbate brusc de o înclinaţie relativistă“. Soluţia pe care o vede liderul menţionat este ca „creștinii din întreaga ţară să se roage ca America să se întoarcă la Cuvântul lui Dumnezeu pentru conducere și ghidare, mai degrabă decât să ne bazăm pe dorinţele, nevoile și agendele noastre culturale“.

Cum au transformat redeșteptările religioase istoria SUA?

Reverendul Eddie Hyatt, autorul cărţii Moștenirea redeșteptării americane, spune, pentru Christian Broadcasting News (CBN), că redeșteptările spirituale au apărut în momente-cheie ale istoriei SUA. Potrivit lui Hyatt, Prima Mare Redeșteptare (1720-1760) a influenţat considerabil formarea ca stat a coloniilor britanice din America. Acesta subliniază devotamentul religios arătat de părinţii fondatori, apelând la exemple ca Jefferson și Washington, care au fost atât oameni semnificativi în formarea SUA, cât și creștini devotaţi.

Apoi a Doua Mare Redeșteptare spirituală a avut loc la începutul secolului al XIX- lea și a fost un reviriment spiritual care a scăpat America de influenţa sângeroasei Revoluţii Franceze, de deism și de „destrăbălarea“ necontrolată a Vestului Sălbatic, potrivit lui Hyatt.

Despre aceea perioadă, Hyatt a menţionat pentru CBN: „Părea că întreaga ţară venea la Dumnezeu.“

Survolând istoria Americii până în prezent, Hyatt își încheie volumul cu ideea că „redeșteptarea spirituală nu este o opţiune. Fie vom avea redeșteptare, fie revoluţie; o trezire spirituală sau un haos social“.

Lideri creștini americani prevăd o mare redeșteptare în SUA

CBN News a publicat în luna iunie un articol cu titlul „Trezirea: Biserica americană în prag de redeșteptare“, în care erau enumeraţi lideri creștini care declară să fi primit mesaje de la Dumnezeu prin care erau înștiinţaţi că urmează să se producă o a Treia Mare Redeșteptare în America. Printre ei se numără cunoscuţi pastori și vorbitori carismatici ca Dutch Sheets, Reinhard Bonnke, jurnalista creștină și autoarea Jennifer LeClaire și cercetătorul creștin Eddie Hyatt.

Lou Engle este un binecunoscut predicator carismatic și cofondator al mișcării de rugăciune The Call care, începând cu anul 2000, a reunit sute de mii de oameni din întreaga Americă pentru rugăciune, post și închinare. Predicatorul mărturisea că se așteptă la o redeșteptare care să umple stadioanele cu oameni doritori să Îl cunoască pe Dumnezeu, spune el într-un interviu la CBN News la sfârșitul lui iulie. Engle și echipa lui se pregătesc de un eveniment deosebit de important pentru mișcarea carismatică penticostală, și anume sărbătorirea a 110 ani de la Revărsarea din Strada Azusa, marcată anul viitor (pe 9 aprilie), care a reprezentat tocmai  începutul acestei mișcări, și speră ca manifestările religioase de acum 110 ani să se repete cu și mai multă putere.

În acest interviu, Engle subliniază importanţa și nevoia ca să existe unitate în rândul cultelor creștine pentru ca o mișcare similară revoluţiei creștinismului timpuriu să poată fi reeditată. „Puteţi să credeţi împreună cu noi că denominaţiunile se vor uni, că rasele vor putea veni împreună, că Dumnezeu ne poate face una, ca un antidot pentru diviziunea teribilă din zilele noastre. Puteţi să credeţi cu noi în creștinism de stadion, unde  vor avea loc semne și minuni și evanghelismul de mase va exploda pe întreg cuprinsul ţării?“

Dacă următoarea mare redeșteptare ar depinde de unitatea denominaţiunilor creștine, atunci jumătate de drum este deja făcut, susţin liderii carismatici, în primul rând pentru că Mișcarea Ecumenică se dezvoltă tot mai mult, apoi pentru că semnale vin și din partea bisericilor tradiţionale (Papa Francis a uimit o lume întreagă cu mesajul unităţii transmis liderilor carismatici anul trecut). Tot ce ar rămâne de estimat în acest caz este preţul respectivei unităţi, condiţiile sale și liderul creștin sub care va căpăta amploare această redeșteptare.