Esenţiale azi, 24 octombrie

66

Decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-șef UE, semnată la Strasbourg

Numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului UE este oficializată și în acte. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, ca reprezentantă a Președinţiei rotative a Consiliului UE, au semnat miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Parlamentul European din Strasbourg, decizia de numire a procurorului-șef european în persoana Laurei Codruţa Kovesi.

Franţa propune un nou nume de comisar european, după respingerea primei variante

Franţa l-a propus pe directorul executiv al companiei de tehnologie Thierry Breton drept candidat pentru postul de comisar pentru politică industrială, a anunţat președintele Emmanuel Macron, la două săptămâni după ce parlamentarii europeni au respins prima variantă înaintată de Paris, Sylvie Goulard.

România printre statele membre UE unde majoritatea autoturismelor au motoare pe benzină

În 13 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, peste jumătate din autoturisme erau echipate cu motoare pe benzină în 2017, arată datele publicate joi de Eurostat. Ponderea cea mai mare a autoturismelor echipate cu motoare pe benzină era în Cipru (84%), Finlanda (74%), Danemarca (69%), urmate de Ungaria, Malta, Germania şi România, unde potrivit datelor din anul 2015, erau 5,155 milioane autoturisme din care 3,242 milioane (62,8%) erau echipate cu motoare pe benzină şi 1,906 milioane cu motoare diesel.

Chiriile garsonierelor au depăşit salariul minim net. Teoretic, peste trei milioane de oameni nu au acces la chirie

Chiria medie cerută pentru o garsonieră a depășit în valoare salariul minim net, potrivit site-ului Anuntul.ro. Astfel, în vreme ce chiria medie din București se cifra, în septembrie, la 276 de euro/lună, salariul minim net e undeva la 268,7 euro/lună, ceea ce îngreunează accesul la piaţa chiriilor. În acest timp, chiria medie pentru două camere e de 406 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere ajunge la 520 euro/lună.

Corupţie în Ucraina: Deputaţii partidului prezidenţial, verificaţi cu poligraful

Zece deputaţi ai partidului proprezidenţial „Slujitorii poporului” urmează să treacă testul cu detectorul de minciuni pe fondul unor acuzaţii de corupţie, a anunţat miercuri această formaţiune, care deţine majoritatea în Rada Supremă (parlamentul unicameral). „Vom trece toţi testul cu detectorul de minciuni”, a declarat presei şeful grupului parlamentar al partidului „Slujitorul poporului”, David Arahamia.

Miniştrii apărării din ţările membre NATO se reunesc la Bruxelles

Înaintea reuniunii de două zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat subiectele de discuţie, printre care misiunile şi operaţiunile NATO, îmbunătăţirea pregătirii forţelor NATO, progresul înregistrat în ceea ce priveşte o partajare mai echitabilă a sarcinilor şi rezistenţa sistemelor de telecomunicaţii, conform site-ului Alianţei Nord-Atlantice.

Protestatarii din Hong Kong urmează să manifesteze joi în semn de solidaritate cu Catalonia

Protestatarii din Hong Kong plănuiesc să organizeze joi o manifestaţie în semn de solidaritate cu protestatarii din Catalonia care cer anularea deciziilor de condamnare la închisoare pe numele a nouă separatiști catalani. Protestele din Catalonia au fost de mai multe ori comparate cu demonstraţiile din Hong Kong, unde milioane de oameni ies în stradă de peste cinci luni din cauza ingerinţelor Beijingului în politica internă a acestui teritoriu. Majoritatea protestatarilor din Hong Kong solicită, printre altele, întărirea democraţiei, însă unii dintre ei au făcut apel în repetate rânduri la independenţă faţă de China.

SUA: Un judecător federal ordonă Departamentului de Stat să predea documente referitoare la cazul Ucraina

Un judecător federal american a ordonat Departamentului de Stat să predea documentele care au legătură cu cazul Ucraina, inclusiv comunicaţiile între şeful diplomaţiei, Mike Pompeo, şi avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, transmite dpa. Judecătorul districtual Christopher Cooper a emis acest ordin miercuri ca răspuns la cererea introdusă în regim de urgenţă de American Oversight, o organizaţie de monitorizare a guvernării, în baza Legii privind accesul liber la informaţii.

Trump anunţă ridicarea sancţiunilor impuse Turciei după lansarea ofensivei împotriva kurzilor în nordul Siriei

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri ridicarea sancţiunilor impuse la jumătatea lui octombrie Turciei, după lansarea ofensivei militare a Ankarei contra kurzilor în Siria. El a anunţat că Turcia a informat Statele Unite cu privire la faptul că Ankara face „permanent” un armistiţiu de cinci zile în Siria, iar din această cauză a cerut ridicarea sancţiunilor. „Acesta este un rezultat pe care noi l-am creat”, a declarat președintele, revendicând un succes al unui efort american.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.