Atentat terorist în Turcia: 27 de morţi și zeci de răniţi

514

Cel puţin 27 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite într-un atentat comis luni la un centru cultural din oraşul turc Suruc şi atribuit grupării radicale Stat Islamic (SI), relatează site-ul ziarului Hurriyet, citat de Mediafax.

Orașul Suruc se află în sud-estul Turciei, la graniţă cu orașul sirian Kobane, aflat sub asediul islamiștilor. Potrivit primelor date obţinute de jurnaliști, explozia s-ar putea să fi fost provocată de o tânără de 18 ani, membră a grupării SI.

Aproximativ 300 de delegaţi ai Federaţiei Asociaţilor Tineretului Socialist (SGDF) erau cazaţi în acest centru cultural. „Suntem îngrijoraţi că numărul deceselor va creşte. Vinovaţii vor fi găsiţi în curând şi vor fi judecaţi”, a declarat ministrul de Interne al Turciei.

Ieri, liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, emitea un decret prin care interzicea publicarea înregistrărilor video cu execuţii barbare, motivând că acestea îi sperie pe copiii musulmanilor. Potrivit informaţiei diseminate de Mediafax, Al-Baghdadi ar fi trimis o scrisoare aripii mediatice a grupării extremiste în care subliniază că nu mai este permisă prezentarea scenelor violente în înregistrările video.

Reacţiile la această decizie au fost împărţite în ceea ce îi privește pe membrii grupării, pentru că unii consideră înregistrările respective benefice pentru imaginea Statului Islamic.

Una dintre cele mai recente înregistrări video publicate de gruparea teroristă prezintă combatanţi care obligă un copil de maximum 10 ani să decapiteze un soldat sirian capturat.