Charlie Hebdo nu va mai publica de-acum înainte caricaturi ale profetului Mahomed

225

Publicaţia de satiră Charlie Hebdo, a cărei echipă redacţională a pierdut câţiva membri în urma unui atentat petrecut la începutul anului, a decis să nu mai publice caricaturi ale profetului Mahomed, a declarat redactorul-șef al săptămânalului francez.

Laurent Sourisseau a spus că intenţa publicaţiei Charlie Hebdo nu a fost aceea de a fi „posedată” de criticarea islamului. „Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi”, a declarat redactorul-șef într-un interviu acordat revistei germane Stern. „Greşelile pentru care ai putea blama islamul se pot găsi şi în alte religii”, a mai spus artistul.

Un alt angajat al revistei franceze declara cu doar puţin timp în urmă că „nu-l mai interesează” să îl deseneze pe profetul Mahomed. „M-am săturat de asta, la fel cum m-am săturat să-l desenez pe Sarkozy. Nu o să-mi petrec întreaga viaţă desenându-i pe ei”, a spus Renald Luzier, care semnează caricaturi sub numele „Luz”.

Caricaturistul a declarat în luna mai că părăsește redacţia Charlie Hebdo pentru că a munci acolo fără colegii săi uciși în atentat reprezintă o „tortură”.

Atentatul terorist petrecut la 7 ianuarie 2015 a lăsat în urmă 12 morţi. Filiala yemenită a grupării Al-Qaeda a revendicat atacul și l-a declarat o răzbunare pentru blasfemia proliferată de revistă prin publicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed. Laurent Sourisseau, care deţine 40% din acţiunile săptămânalului Charlie Hebdo, a fost împușcat în umăr în timpul atentatului.

După atac, publicaţia a cunoscut o creștere spectaculoasă a veniturilor. Dacă, până la momentul masacrului, revista apărea în circa 30.000 de exemplare, ediţia publicată imediat după atentat s-a vândut în 14 milioane de exemplare, a notat Mediafax.