Banca Vaticanului, acuzată de spălare de bani

15

Institutul pentru Opere Religioase (IOR) - banca Vaticanului - este suspectat de justiţia italiană de implicare în operaţiuni de spălare de bani, scrie publicaţie italiană La Repubblica. Alte zece bănci din italia se află pe lista de suspecţi. Printre acestea se află nume mari precum, Intesa San Paolo sau Unicredit

    Institutul pentru Opere Religioase (IOR) – banca Vaticanului – este suspectat de justiţia italiană de implicare în operaţiuni de spălare de bani, scrie publicaţie italiană La Repubblica.

    Alte zece bănci din italia se află pe lista de suspecţi. Printre acestea se află nume mari precum, Intesa San Paolo sau Unicredit, dar și bănci minore, precum Banca del Fucino, care au tranzacţionat sute de milioane de euro cu IOR, în dreptul beneficiarului fiind completat doar acronimul instituţiei de la Vatican.    „Ipoteza anchetatorilor este că mai mulţi subiecţi cu reşedinţa fiscală în Italia utilizează IOR ca «paravan» pentru a ascunde diferite delicte, cum ar fi frauda sau evaziunea fiscală" relatează La Repubblica.    Banca Vaticanului administrează conturile organizaţiilor religioase catolice și beneficiază de extrateritorialitatea statului Vatican, așadar nu este supusă normelor financiare în vigoare în Italia.