Bolile mentale nu îi fac pe oameni mai violenţi

105

Specialiştii au încercat să înţeleagă legătura dintre bolile mentale şi manifestările violente, fiind cunoscut faptul că percepţia publicului larg este că bolile ce afectează mintea omului îi determină o înclinaţie aparte spre violenţă.

   

     Cercetătorii din Marea Britanie şi Suedia care au studiat acest subiect au ajuns la concluzia că violenţa persoanelor care au dizabilităţi mentale nu are legătură directă cu boala în sine, ci este asociată consumului anumitor substanţe, notează Reuters.

    „Abuzul de substanţe este, în realitate, factorul mediator al infracţiunilor care implică violenţă. Dacă elimini abuzul de substanţe, contribuţia bolii [la manifestările violente] este minimă", a declarat Seena Fazel, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Oxford. Bolnavii care au nevoie de asistenţă psihiatrică nu sunt mai violenţi decât oamenii obişnuiţi, atunci când nu consumă alcool sau droguri.

    „Probabil că este mult mai periculos să treci pe lângă un bar, la o oră târzie din noapte, decât să treci pe lângă un spital unde pacienţii cu boli mentale se plimbă în libertate", a mai spus Fazel.

    Din moment ce rata bolilor mentale, la fel ca şi ratele violenţei şi ale abuzului de alcool sau de droguri sunt similare în Suedia, în restul Europei şi în Statele Unite, rezultatele studiului se aplică, probabil, tuturor ţărilor, au mai spus realizatorii studiului.