Cel puţin 34 de populaţii sunt aproape exterminate

33

Cel puţin 34 de triburi din Columbia sunt pe cale de dispariţie din cauza conflictelor violente din regiune, avertizează Înaltul Comisar pentru refugiaţi al ONU. Membrii acestor triburi sunt recrutaţi forţat în grupările de gherilă, sunt ameninţaţi cu moartea şi chiar ucişi, se arată în raportul dat publicităţii.

   

    Cu doar două săptămâni înainte de prezentarea raportului, Luis Socarrás Pimienta, liderul tribului Wayuu, a fost împuşcat de membrii unei grupări paramilitare, în regiunea Guajira. Doar în 2009 au fost omorâţi 33 de membri ai tribului Awa. Conform raportului ONU, procentul indigenilor columbieni ucişi a crescut semnificativ şi îngrijorător în perioada 2008-2009.

    În ciuda faptului că fostul preşedinte al Columbiei pretinde că a repurtat un succes nemaipomenit în diminuarea violenţelor din această ţară, „acest raport a arătat încă o dată recordul abisal al ţării în privinţa abuzurilor împotriva drepturilor omului", conform lui Stephen Corry, de la organizaţia Survival International.

    „În ciuda noilor eforturi ale autorităţilor… riscurile dispariţiei fizice sau culturale [a triburilor de indigeni] rămân, iar în unele cazuri chiar au crescut", se mai precizează în raportul ONU, notează ekklesia.co.uk.