Bucureştiul, cea mai poluată capitală europeană

143

România riscă să plătească amenzi uriaşe pentru că administraţia locală a Bucureştiului nu a reuşit să reducă poluarea din capitală, anunţă Gândul. Este vorba despre o amendă de 100.000 de euro zilnic. Pentru a evita declanşarea procedurii de infringement pe mediu, Capitala ar fi trebuit să aplice, încă din 2009, 47 de măsuri antipoluare. Edilii Bucureştiului au implementat doar 12 dintre acestea.

   

    Între măsurile care nu au fost introduse se numără crearea facilităţilor de tip park&ride, adică parcarea autovehiculelor care vin din afara oraşului în zona de centură, de unde s-ar fi putut intra în Bucureşti cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicletele; posibilitatea ca autovehiculele în care circulă trei sau patru persoane să meargă pe benzile destinate transportului în comun, fapt ce ar fi încurajat populaţia să călătorească grupat, în aceeaşi maşină; parcări pentru biciclete la instituţiile publice şi de învăţământ, precum şi la centrele comerciale; convingerea centrelor comerciale care deţin parcări spaţioase de a permite accesul autovehiculelor riveranilor între orele 22:00 şi 8:00.

    Aproape 70% din poluarea Bucureştiului provine de la traficul auto, conform specialiştilor. În fiecare zi, în Capitală circulă aproape o jumătate de milion de maşini, înmatriculate în oraş sau aflate în tranzit.

    Bucureştiul ocupă primul loc în topul oraşelor poluate din UE, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Rapoartele oficiale ale municipalităţii arată că, în ultimele două decenii, suprafaţa spaţiului verde a scăzut în Bucureşti la mai mult de jumătate din nivelul avut în 1990.