Egoismul poate declanşa timpuriu boala Alzheimer

109

Degenerarea progresivă a creierului, vizibilă mai ales la persoanele de vârstă înaintată - altfel spus boala Alzheimer - este pe cale să aibă nevoie de o redefinire, după ce statisticile au început să arate o scădere a vârstei la care se manifestă. Atitudinea şi stilul de viaţă par a fi principalii factori care influenţează acest fenomen.

Primele simptome de Alzheimer se manifestă tot mai des înainte de vârsta de 45 de ani, a avertizat dr. Luiza Spiru, preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, cu ocazia lansării proiectului cofinanţat din fonduri europene Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging.

Expunerea constantă la stres, lipsa exerciţiului cerebral şi intelectual, precum şi sentimentele negative (cum sunt ura sau egoismul) pot acţiona ca factori de declanşare timpurie a bolii Alzheimer. Potrivit conf.dr. Luiza Spiru, eliminarea acestor factori conduce la scăderea riscului de instalare mai rapidă a bolii.

În România există, în prezent, circa 250.000-300.000 de pacienţi care au fost diagnsticaţi cu Alzheimer, transmite MedLive.ro. Studii recente arată însă că acest numar ar putea creşte cu 15% până în 2015. Riscul este cu atât mai ridicat cu cât estimările pentru anul 2025 spun că populaţia în vârstă va reprezenta 40% din totalul populaţiei României, motiv pentru care este probabil ca impactul bolilor de memorie asupra individului şi asupra societăţii să crească semnificativ.