Esenţiale azi, 1 februarie

101

Salariul minim în UE, între 200 și 2000 de euro

Salariul minim în UE, între 200 și 2.000 de euro

Salariul minim pe economie în cadrul Uniunii Europene are o puternică variaţie. Conform datelor Eurostat, 22 de state membre aveau stabilit un salariu minim la 1 ianuarie 2019. Acestea se pot grupa în trei categorii: ţările din Est au un salariu minim lunar mai mic de 600 de euro, cele din Sud au un salariu minim lunar care variază între 650 de euro şi puţin peste 1.000 de euro, iar cele din Nord-vest au salariul minim lunar mai mare de 1.450 de euro. Cel mai mic salariu minim din UE se înregistrează în Bulgaria, România urcând pe locul trei.

Vara în Australia este infernală

Pentru Australia, luna ianuarie a stabilit un nou record istoric de căldură, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în mai multe zile la rând. Incendii de vegetaţie și pene de curent au marcat ţara toată luna, iar două dintre cele mai populate zone, New South Wales și Victoria, au înregistrat cele mai mari temperaturi minime, maxime și medii din ultimul secol.

Crearea unei armate europene începe să prindă contur

Zilele acestea se organizează la București o reuniune informală a miniștrilor apărării din UE, în cadrul căreia se va discuta despre „cooperarea structurată”, sau, mai simplu spus, despre armata europeană. UE s-a dotat cu un fond european al apărării, care va permite finanţarea de proiecte transfrontaliere interoperabile în materie de echipamente şi tehnologii. În total, deocamdată au fost lansate 17 noi proiecte, cum ar fi modernizarea elicopterului de atac franco-german Tiger.

Rusia acuză Parlamentul European pentru susţinerea lui Juan Guaido

Joi, 31 ianuarie, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care îl recunoaște pe Juan Guaido drept președinte interimar legitim al Venezuelei. Decizia a tras replici din partea Rusiei, care acuză acum PE de încălcarea dreptului internaţional și amestecarea în afacerile interne ale unui stat suveran. „Preşedintele Venezuelei poate fi ales doar de poporul acestei ţări”, a declarat Leonid Sluţki, şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat.

Europenii au găsit un mecanism pentru a evita sancţiunile impuse Iranului

Instrumentul de Susţinere a Schimburilor Comerciale este un mecanism financiar lansat de Germania, Franţa și Marea Britanie pentru a ajuta companiile europene cu afaceri în Iran să evite sancţiunile impuse de către Statele Unite Iranului și companiilor care fac în continuare afaceri în această ţară. Ţările europene încearcă să menţină acordul asupra programului nuclear, păstrând relaţiile economice funcţionale.

Italia a intrat în recesiune tehnică

După două trimestre consecutive de scădere economică, Italia a intrat în recesiune tehnică. Economia ţării a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2018, după ce scăzuse deja cu 0,1% în trimestrul precedent. Iar cu o datorie de peste 130% din PIB, Italia riscă sancţiuni pentru deficit excesiv.

Școli închise în Bulgaria, din cauza gripei

De pe 31 ianuarie, elevii din mai bine de 1.336 de școli din Bulgaria au intrat în vacanţă silită, din cauza gripei. Autorităţile au declarat epidemie în zone precum Vidin și Ruse, la graniţă cu România. Se apreciază că gradul mic de imunizare a populaţiei este factorul principal pentru situaţia de faţă.

Se măresc preţurile la alimente

Economiștii se așteaptă ca din luna februarie să vedem scumpiri majore, de cel puţin 6-8%, la alimente. Preţurile vor crește din cauza creșterii salariale de la 1 ianuarie și din cauza deprecierii semnificative a leului în raport cu euro, din luna ianurie, care va afecta semnificativ importurile.

Bugetul pe 2019 supără bisericile și primăriile

Ministerul Finanţelor Publice a prezentat proiectul bugetului pe 2019, cu cifre care i-au surprins pe specialiști. Planul bugetar a fost construit pornind de la baze care nu vor fi conforme cu realitatea, apreciază experţii – un PIB mai mare cu 5,5% faţă de anul trecut, o inflaţie medie anuală de doar 2,8% și un deficit bugetar calculat la 2,55% din PIB. Cu venituri bugetare estimate la 341,4 miliarde de lei și cu cheltuieli bugetare estimate la 367,5 miliarde lei, guvernul s-a hotărât să strângă cureaua la banii alocaţi pentru construirea şi întreţinerea lăcaşelor de cult, operând o scădere de buget, de la 213,2 la 141 milioane lei. Totodată, bugetul se restrânge pe administraţia locală. Pentru a le oferi o cotă de 60% din impozitul pe venit, guvernul vrea să oblige primăriile locale să preia cheltuieli de peste 4 miliarde de lei. Propunerea li se pare edililor de neacceptat și au respins-o într-o scrisoare trimisă premierului Dăncilă, cerând de asemenea să li se dea urgent proiectul de buget pe 2019 pentru consultare. Bugetul ar trebui aprobat până pe 14-15 februarie.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.