Esenţiale azi, 10 decembrie

76

Rusia și Ucraina anunţă retrageri de trupe și schimburi de prizonieri după summitul de la Paris

În cadrul summitului de luni de la Paris, între Ucraina, Rusia, Franţa și Germania, preşedintele rus şi omologul său ucrainean au convenit retragerea de trupe din trei zone disputate, până la sfârşitul lunii martie. Zelenski a anunţat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiştii pro-ruşi, înainte de sfârşitul anului. Putin a calificat summitul drept un „pas important” spre dezescaladarea conflictului, în timp ce Zelenski şi-a exprimat regretul că au fost obţinute rezultate „puţine” în cursul întâlnirii. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat organizarea unui nou summit peste patru luni.

Greva în sistemul de transport din Paris continuă

Regia Autonomă de Transport din Paris a dispus luni prelungirea grevei până miercuri, ca formă de protest faţă de reforma pensiilor propusă de guvern, iniţiativă căreia i se opun principalele sindicate. Transporturile din Franţa sunt perturbate de săptămâna trecută de greve.

Malta: Manifestanţi cerând demisia premierului au pătruns în sediul guvernului

Un grup de activişti pentru drepturile omului au pătruns luni în clădirea care găzduieşte biroul premierului Maltei, Joseph Muscat, cerându-i demisia în contextul anchetei privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Jurnalista, cunoscută pentru investigarea faptelor de corupţie ale oficialilor maltezi, a fost ucisă în 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive. Dezvăluirile din anchetă au dus la demisiile mai multor demnitari. Premierul a transmis că se va retrage din funcţie după ce partidul său își va alege un nou lider. Fostul şef de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri, se află printre cei implicaţi sau care aveau cunoştinţă despre asasinat.

Serbia continuă lupta pentru retragerea recunoașterii  regiunii Kosovo ca stat

„Serbia va continua campania pentru retragerea recunoaşterii independenţei regiunii Kosovo, deoarece multe state şi-au dat seama că decizia de recunoaştere a fost prematură”, a declarat şeful diplomaţiei sârbe, Ivica Dačić. Până acum, 17 state și-au retras hotărârea de recunoaştere a regiunii Kosovo. Serbia încearcă să împiedice recunoașterea statului Kosovo de către ONU, pentru care ar fi nevoie de 97 de voturi în Adunarea Generală. Deocamdată, 95 de state nu recunosc Kosovo, 93 îl recunosc, iar 5 nu şi-au clarificat poziţia.

Luxemburgul cere Uniunii Europene recunoașterea Palestinei

Şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn, le-a cerut luni omologilor săi din Uniunea Europeană o dezbatere privind recunoaşterea Palestinei, pentru a ajuta, după părerea lui, la salvarea soluţiei celor două state, pusă în pericol de coloniile israeliene. „Asistăm, zi după zi, la dărâmarea soluţiei cu două state, bucată cu bucată. Viabilitatea acestei soluţii este erodată de activităţile de populare, demolări, confiscări şi deplasări forţate, care sunt toate ilegale în virtutea dreptului internaţional. Cred că e vremea să începem o dezbatere în cadrul Uniunii Europene asupra oportunităţii unei recunoaşteri a statului Palestina”, a precizat Asselborn.

Iranul își dorește un schimb total de prizonieri cu SUA

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat luni că Teheranul este pregătit pentru un „schimb total de prizonieri” cu Statele Unite, afirmând că „mingea este acum în terenul SUA”. SUA şi Iranul au efectuat sâmbătă în Elveţia un schimb istoric de deţinuţi, între iranianul Massoud Soleimani şi americanul Xiyue Wang, într-un gest rar de cooperare între cele două state inamice. Câteva zeci de iranieni sunt încarceraţi în închisori americane, mulţi dintre ei pentru încălcarea regimului de sancţiuni.

Afganistan: Două noi atacuri cu bombă ale talibanilor

Cel puţin 10 persoane au fost ucise luni în explozia unui camion al talibanilor care a lovit un post de control militar în provincia Helmand, din sudul Afganistanului. Explozia a distrus şi case ale civililor. Într-un incident separat, produs duminică, 9 poliţişti au fost ucişi în timp ce încercau să dezamorseze o bombă. Aceste atacuri survin după ce preşedintele american, Donald Trump, a anunţat reluarea negocierilor de pace cu talibanii, în cursul unei vizite surpriză în Afganistan la sfârşitul lunii noiembrie.

SUA a transmis Egiptului îngrijorări cu privire la respectarea drepturilor omului

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, i-a transmis luni ministrului de externe egiptean, Sameh Choukry, „îngrijorările” Statelor Unite privind situaţia drepturilor omului din Egipt. Cei doi au discutat și situaţia cetăţenilor americani încarceraţi. Unul dintre aceștia, Moustapha Kassem, este reţinut încă din 2013, fiind acuzat că a participat la protestele împotriva regimului de la Cairo și apoi condamnat la 15 ani de închisoare. Pompeo l-a îndemnat pe omologul său să respecte libertatea presei, în contextul în care mii de intelectuali, activiști politici, avocaţi sau jurnaliști au fost arestaţi în urma unor proteste din luna septembrie a acestui an.

India vrea să le ofere cetăţenie doar refugiaţilor nemusulmani

Camera inferioară a legislativului indian a aprobat luni o lege controversată, care oferă posibilitatea primirii cetăţeniei pentru hindușii, budiștii, jainiștii, sikhiștii, creștinii și credincioșii parsi persecutaţi din cauza religiei în statele vecine: Afganistan, Bangladesh și Pakistan. Reglementarea anterioară le interzicea imigranţilor ilegali să ceară cetăţenie indiană. Organizaţiile musulmane, activiștii pentru drepturile omului și zeci de reprezentanţi ai mediului academic au criticat noua iniţiativă, afirmând că încalcă principiul egalităţii  cetăţenilor în faţa legii și că face parte din strategia premierului Narendra Modi de a marginaliza minoritatea musulmană a Indiei. În statele din nord-est au avut loc proteste și greve. Guvernul a transmis că noua lege nu discriminează, întrucât musulmanii nu sunt supuși persecuţiei în statele vecine.

Nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema Coreei de Nord

Consiliul de Securitate ONU se va reuni miercuri, la solicitarea Statelor Unite, cu privire la lansările de rachete din Coreea de Nord, după ce imagini din satelit au sugerat că Phenianul a testat un nou motor de rachetă. Există îngrijorări că Phenianul ar putea relua anul viitor testele de rachete nucleare cu rază lungă de acţiune, pe care le-a suspendat în 2017.

Niciun articol afișat