Esenţiale azi, 10 mai

69

Carburanţii s-au scumpit în România mai mult decât în Europa

De la începutul anului, preţul benzinei (în euro) a crescut în România cu aproape 15%, iar al motorinei cu 9,6%. În UE, preţurile medii au evoluat în felul următor: benzina s-a scumpit cu 11,3%, iar motorina, cu 7,8%. La ambii carburanţi, preţurile finale suportate de consumatorii români sunt sensibil sub media europeană. România este a doua cea mai ieftină ţară din UE pentru benzină, după Bulgaria. La motorină, preţul mediu de la noi este mai mare decât în Polonia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Bulgaria şi Austria.

UE a respins condiţiile Iranului pentru salvarea Acordului Nuclear

Liderii Uniunii Europene au respins joi condiţiile fixate de Iran pentru salvarea Acordului nuclear contestat vehement de Statele Unite. „Respingem ultimatumul şi evaluăm respectarea de către Iran a angajamentelor în materie nucleară”, au transmis ţările europene care au semnat Acordul Nuclear – Germania, Franţa şi Marea Britanie. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acord. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale acestuia, cerând sprijinul UE pentru menţinerea tratatului.

Ţările UE trăiesc mult mai bine decât le permit resursele Terrei

Statele Uniunii Europene consumă resursele Pământului mult mai rapid decât pot fi acestea reînnoite și niciuna dintre ele nu are politici sustenabile de consum. UE folosește până la 20% din biocapacitatea Terrei, deși reprezintă numai 7% din populaţia mondială. Ar fi necesare 2,8 planete albastre dacă toată lumea ar consuma la fel ca un cetăţean obișnuit al UE, în timp ce media globală este de aproximativ 1,7 planete. Comisia Europeană pledează ca UE să devină neutră climatic până în 2050, prin reducerea emisiilor de carbon, care, în caz contrar, vor majora temperaturile medii ale Terrei, cu consecinţe devastatoare.

Cofondatorul Facebook Chris Hughes îl critică pe Zuckerberg

Unul dintre cofondatorii Facebook, Chris Hughes, a făcut apel la scindarea grupului în trei şi l-a criticat pe actualul său preşedinte, Mark Zuckerberg, pentru sacrificarea protecţiei vieţii private în favoarea „click-ului”. „Este timpul pentru scindarea Facebook” prin separarea reţelei de socializare – activitatea sa iniţială – de aplicaţiile Instagram şi WhatsApp, a scris Hughes, afirmând că Zuckerberg „a creat un Leviatan care elimină spiritul întreprinzător şi limitează alegerea consumatorilor”. Reţeaua de socializare, care a cumpărat aplicaţiile Instagram şi WhatsApp, atrage 2,7 miliarde de utilizatori lunar.

Regimul Maduro a început epurarea politicienilor din opoziţie

Regimul Maduro a început să epureze politicienii care au participat la tentativa de lovitură de stat din 30 aprilie. Justiţia a demarat urmăriri penale contra a 10 deputaţi pentru sprijinul acordat rebeliunii. Unul dintre aceştia, Edgar Zambrano, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, a fost arestat miercuri seară, iar alţi 3 s-au refugiat în ambasade la Caracas. Toţi au fost puși sub acuzare pentru înaltă trădare.

SUA promite un răspuns rapid şi ferm la orice atac iranian

Şeful diplomaţiei de la Washington, Mike Pompeo, a promis joi un „răspuns rapid şi ferm” la „orice atac” din partea Iranului sau a aliaţilor acestuia la adresa unor interese americane. „Nu căutăm războiul” şi „reţinerea de care dăm dovadă în prezent nu trebuie interpretată greşit de Iran ca lipsă de determinare”, a adăugat el. Statele Unite au trimis în Golf un portavion şi bombardiere B-52 în faţa ameninţărilor „iminente” atribuite Teheranului. Potrivit lui Pompeo, Iranul „se află, în ultimele săptămâni, la originea unei serii de acţiuni şi de declaraţii ameninţătoare care alimentează o escaladare”.

Kim Jong-un a ordonat un exerciţiu de „lovitură cu rază lungă de acţiune”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat joi un exerciţiu de „lovitură cu rază lungă de acţiune”, conform agenţiei naţionale de presă. Armata sud-coreeană arată că Phenianul a lansat joi două rachete pe distanţele de 270 şi, respectiv, 420 de kilometri, la 5 zile după mai multe tiruri de proiectile cu rază scurtă de acţiune. Acestea au avut loc la câteva ore după sosirea la Seul a lui Stephen Biegun, reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord.

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU privind Libia

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite discută azi despre situaţia umanitară din Libia după ofensiva eșuată a mareşalului Khalifa Haftar de a prelua controlul asupra capitalei. De la declanşarea ofensivei, la 4 aprilie, ciocnirile armate şi bombardamentele au făcut cel puţin 432 de morţi şi peste 55.000 de refugiaţi interni în Libia. Mareşalul Haftar a primit sprijinul preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sissi, pentru „eforturile sale în lupta împotriva terorismului (…), cu scopul instaurării securităţii şi stabilităţii în Libia”. O propunere britanică de rezoluţie cerând încetarea focului a fost respinsă de SUA și de Rusia.

Site-ul Amazon a fost atacat de hackeri

Gigantul comercial Amazon a fost victima unei fraude „extinse” care le-a permis hackerilor să obţină accesul la conturile a aproximativ 100 de vânzători și să transfere bani în conturile lor bancare. Frauda a avut loc între lunile mai și octombrie 2018. Atacatorii au reușit să înlocuiască datele bancare asociate conturilor vânzătorilor cu cele controlate de ei. Echipa juridică de la Amazon susţine că informaţiile necesare pentru a accesa conturile vânzătorilor au fost obţinute prin atacuri de tip phishing, și nu din cauza unei vulnerabilităţi în sistemele companiei.

În SUA, preţurile medicamentelor vor fi afișate în timpul reclamelor

Statele Unite vor obliga laboratoarele farmaceutice să menţioneze preţurile medicamentelor în timpul reclamelor televizate, noua reglementare fiind considerată miercuri, de preşedintele Donald Trump, de „o transparenţă istorică”. Măsura se înscrie într-o politică a guvernului american de a lupta împotriva creşterii preţurilor la medicamente, care sunt adeseori mai ridicate în Statele Unite decât în ţările vecine, Canada şi Mexic. Reglementarea vizează medicamentele ale căror preţuri sunt de cel puţin 35 de dolari pentru un tratament obişnuit sau lunar.

Riscul de foamete, în creştere în Orientul Apropiat şi în Africa

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite avertizează că riscul de foamete este în creştere în Orientul Apropiat şi în nordul Africii. „Conflictele şi crizele prelungite s-au înrăutăţit începând cu anul 2011 şi periclitează eforturile de eradicare a foametei. Aproximativ 52 de milioane de persoane din aceste zone suferă de malnutriţie cronică, două treimi dintre acestea fiind în zone de conflict”, arată comunicatul. Printre ţările vizate se numără Irakul, Libia, Sudanul, Siria şi Yemenul. FAO recomandă promovarea investiţiilor şi a inovaţiei în agricultură, dar şi o gestionare mai eficientă a resurselor de apă.

Pesta porcină avansează în 16 judeţe

Pesta porcină africană avansează, în prezent, în 108 localităţi din 16 judeţe, cu un număr de 493 de focare, dintre care 10 în exploataţii comerciale, în timp ce în alte 5 judeţe s-au semnalat doar cazuri la mistreţi. Până acum au fost eliminaţi 365.591 de porci afectaţi de boală și au fost stinse 752 de focare. Au fost despăgubiţi 8.643 de proprietari, cu 251,802 milioane de lei. Cele mai mari despăgubiri au fost plătite în judeţele Brăila, Tulcea şi Călăraşi.

Reuşită medicală în cazul unui pacient cu plămânul ieşit din torace

O echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a salvat viaţa unui pacient în vârstă de 58 de ani, ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe într-o stare extrem de gravă, având plămânul ieşit din torace. În urma unei căderi de la înălţime, coastele s-au rupt în şase locuri, perforând plămânul. În cazul unor astfel de traumatisme, coastele sunt fixate prin implanturi metalice, însă în acest caz s-a decis stabilizarea coastelor fracturate prin intermediul unor fire resorbabile, folosindu-se ca puncte de sprijin coastele neafectate. A fost diminuat astfel riscul infecţiilor şi a fost eliminată necesitatea unei reintervenţii după vindecare.

Unul din 2 angajaţi îşi ascunde activitatea pe reţelele de socializare

Mai mult de jumătate dintre angajaţi aleg să îşi ascundă de şefi şi de colegi activitatea de pe reţelele de socializare. Conform Global Privacy Report, „o persoană din 2 (59%) alege să îşi ascundă de şef activitatea de pe reţelele de socializare. Această atitudine la locul de muncă îi vizează şi pe colegi, 52% dintre respondenţi preferând să nu le dezvăluie activităţile lor din mediul online.”