Esenţiale azi, 11 februarie

205

Fraudă alimentară la nivel naţional. Aproape jumătate din patiserii, pizzerii, cofetării și fast fooduri își înșală clienţii

Ministerul Agriculturii a dezvăluit că aproape jumătate din unităţile alimentare controlate în ţară își înșală clienţii, cărora le vând grăsimi hidrogenate în loc de produse obţinute din lapte. Din 180 de unităţi verificate (patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/catering, unităţi de fast food, magazine alimentare), 73 „utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt etc.)”.

Președintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, explică faptul că aceste grăsimi hidrogenate nu sunt altceva decât ulei de palmier, care, procesat, are efecte distructive asupra sănătăţii. El mai spune că numărul comercianţilor care își înșală astfel clienţii este atât de mare pentru că legislaţia prevede amenzi prea mici.

Încă două persoane au murit din cauza gripei; numărul deceselor a ajuns la 101

Un număr de 101 persoane au decedat din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele victime sunt doi bărbaţi din judeţul Prahova, de 52 și, respectiv 37 de ani. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi niciunul nu era vaccinat.

Polonia și Cehia vor arme americane

Polonia va semna miercuri un acord în valoare de 414 milioane de dolari pentru achiziţionarea din Statele Unite a sistemului de artilerie reactivă HIMARS, urmând să primească 20 de lansatoare mobile de rachete. Sistemul HIMARS a fost achiziţionat și de România.

De asemenea, pe fondul tensiunilor cauzate de ieşirea Statelor Unite şi a Rusiei din Tratatul INF, ministrul ceh al apărării a declarat că ţara sa „ar putea găzdui rachete şi radare americane”.

Europa, bântuită de proteste

Peste 50.000 de „veste galbene” au mărşăluit sâmbătă în Franţa pentru al 13-lea weekend consecutiv, contestând politica economică și socială a preşedintelui Emmanuel Macron. În capitală au avut loc incidente violente: au fost distruse ATM-uri şi mobilier urban, zeci de vehicule au fost incendiate, iar un bărbat şi-a pierdut patru degete de la o mână. Omul ar fi prins o grenadă lacrimogenă lansată de forţele de ordine cu intenţia de a o arunca în direcţia agenţilor, însă dispozitivul i-a explodat în mână şi i-a smuls-o.

La Roma, mii de persoane au protestat împotriva guvernului populist italian, în timp ce mai multe sindicate au cerut manifestanţilor să atragă atenţa asupra inegalităţii şi rasismului promovat de coaliţia de guvernământ.

În Serbia, mii de persoane cer demisia președintelui Aleksandar Vucic, acuzându-l de încălcarea libertăţii presei şi de reprimarea opoziţiei. Protestele au izbucnit din luna decembrie şi se desfăşoară în fiecare sâmbătă.

De asemenea, spaniolii au ieșit din nou în stradă, pe fondul discuţiilor privind Catalonia; 45.000 de oameni au protestat duminică la Madrid faţă de planurile guvernului spaniol de a reduce tensiunile în regiunea Catalonia. Partidul Popular, Ciudadanos (Cetăţenii) și Vox au cerut organizarea protestelor după ce premierul spaniol, Pedro Sanchez, le-a oferit separatiştilor o şansă de a negocia, ofertă considerată o „trădare”.

Turcia îi cere Chinei să închidă taberele de detenţie, după o presupusă moarte a unui muzician celebru

Turcia i-a cerut Chinei să închidă lagărele de detenţie după ce Abdurehim Heyit, un renumit muzician din minoritatea etnică uighur, ar fi fost ucis. Uighurii sunt o minoritate etnică musulmană, vorbitoare de limba turcă, aflată sub o supraveghere intensă a autorităţilor chineze.

Turcia a declarat că peste un milion de turci uighuri sunt expuşi la arestări arbitrare, torturi şi reeducări politice în închisori și i-a cerut secretarului general ONU, Antonio Guterres, să ia „măsuri eficiente pentru a pune capăt tragediei umane”. Beijingul spune că lagărele de detenţie ar fi „centre de educaţie profesională” concepute pentru a ajuta la eliminarea ameninţării teroriste din regiune, iar deţinuţii sunt recunoscători pentru ocazia de a „reflecta asupra greşelilor lor”.

Abdurehim Heyit ar fi fost condamnat la 8 ani de detenţie din cauza unei melodii interpretate, care făcea apel la generaţiile mai tinere să respecte sacrificiile celor care au fost înaintea lor și folosea expresia „martiri ai războiului”.

Urșii polari au invadat arhipelagul Novaya Zemlya

O „invazie” a urşilor polari a determinat autorităţile din arhipelagul rus arctic Novaya Zemlya să declare stare de urgenţă. Urşii au început să se adune în apropierea aşezărilor umane în decembrie, cel puţin 52 fiind observaţi în apropierea localităţii Belușya Guba. Între 6 şi 10 urşi s-au aflat permanent în zona locuită şi au existat cazuri în care animalele au atacat oameni şi au intrat în clădiri şi birouri.

Topirea gheţii din Arctica a determinat din ce în ce mai mult animalele să migreze spre sud, în căutare de hrană pe uscat.

Legislatorii din Lituania vor să interzică știrile false răspândite de Rusia

Legislatorii lituanieni vor să incrimineze răspândirea neîncrederii în stat și tentativele de distorsionare a istoriei. Proiectul de lege cere incriminarea tentativelor de a distorsiona memoria istorică a Lituaniei, „promovarea neîncrederii în statul și în instituţiile lituaniene” și „descreșterea voinţei societăţii de a apăra naţiunea”. Criticii legislaţiei susţin că ameninţarea din partea Kremlinului a devenit un instrument politic, iar publicul se lasă manipulat de partidele aflate la conducere, deoarece acestea apelează la un discurs emoţional.

SUA cere Consiliului de Securitate ONU să facă presiuni pentru organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela

Statele Unite ale Americii au redactat o rezoluţie pentru Consiliul de Securitate ONU prin care cer organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela.

Textul rezoluţiei cere „sprijin deplin pentru Adunarea Naţională, singura instituţie aleasă democratic din Venezuela” și „începerea imediată a unui proces politic care să ducă la alegeri prezidenţiale libere, corecte și credibile, cu observare electorală internaţională, în acord cu constituţia Venezuelei.” Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a fost somat de SUA să „își folosească conexiunile bune” pentru a obţine alegeri.

Moscova a propus o rezoluţie proprie legată de criza din ţara din America Latină, exprimând „îngrijorare în raport cu numeroasele tentative de a interveni în probleme care ţin în mod fundamental de jurisdicţia domestică” și „îngrijorare cu privire la folosirea de forţă împotriva integrităţii teritoriale și a independenţei politice” a Venezuelei.

Australia cumpără submarine de 50 de miliarde de dolari de la francezi

Australia a semnat luni un contract de producţie cu constructorul francez Naval Group pentru o flotă de 12 submarine noi, în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni (35,5 miliarde USD). Australia a preferat constructorul francez în locul ofertelor japoneze sau germane. Cele 12 submarine noi ale Australiei se află în centrul planului de a extinde semnificativ capacităţile militare pentru a proteja interesele strategice și comerciale din regiunea Asia-Pacific.